Hlavní obsah

Šestnáctiletá dívka pomohla milencům, kmenová rada ji nechala upálit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abbottabád

Pákistánská policie ve čtvrtek zatkla 15 členů kmenové rady, tzv. džirgy, kteří čelí obvinění, že minulý týden nařídili zabít mladou dívku, aby byla odčiněna pošpiněná čest vesnice, uvedla agentura Reuters s odvoláním na policejního velitele Saída Wazira. Dívka pomáhala zamilované dvojici ze sousední vsi utéci, protože se chtěli tajně vzít. Podle některých zdrojů byla upálena zaživa.

Foto: Reuters

Zadržení členové džirgy

Článek

Šestnáctiletá Ambrín byla upálena minulý týden ve vesnici Makol u města Donga Gali ležícím asi 50 kilometrů severovýchodně od pákistánské metropole Islámábádu v kmenové oblasti provincie Chajbar Paštunkva.

Protože milenci utekli, vzali se a skrývají se na neznámém místě, džirga rozhodla, že je potřeba odčinit pošpiněnou čest vsi. Mělo jít o exemplární trest.

„Džirga rozhodla vzít ji na opuštěné místo mimo vesnici a uvést ji do stavu bezvědomí tím, že jí píchli léky,“ řekl policejní velitel Wazir. „Pak ji posadili do dodávky, kterou unikla dvojice. Přivázali jí ruce k sedadlům a polili ji i auto benzínem, vůz poté zapálili,” popsal agentuře hrůzný čin Wazir. „V celém svém životě jsem neviděl nikdy nic tak barbarského.“

„Unesli ji, znásilnili a upálili zaživa poté, co ji drátem přivázali k zadnímu sedadlu,“ uvedl místní obyvatel Abdulláh.

Jednotlivé zdroje se v podrobnostech liší, podle agentury AFP byla napřed uškrcena a spálena byla až po smrti, ale podstata činu je stejná. Zdroje se také neshodují, zda byla před smrtí omámena a jakým způsobem.

Prim hrál starosta 

Šokován činem byl i místní představitel, který dopravil mrtvé tělo do pitevny: „Šli jsme na místo, kde jsme našli tři auta zaparkovaná vedle sebe, všechna vyhořelá. V jednom jsme viděli tělo. Nepoznali jsme ji, ale našli jsme několik náramků na jedné z paží, na základě čehož jsme zjistili, že jde o ženské tělo.“

Mezi zadrženými jsou i matka, bratr a otec dívky, kteří byli přítomni na zasedání rady a s rozsudkem souhlasili. Zadržen byl i místní starosta Muhammad Parvíz, který na zasedání džirgy dohlíží. Ten se už přiznal, uvedl vyšetřovatel Churram Rašíd podle listu Geo.

„Parvíz zavolal 28. dubna večer oběť, aby vyšla ven z domu. Dal jí něco sníst, po čemž upadla do bezvědomí. Byla svázaná, hozená do auta a zapálená. Džirga jednala nejen nezákonně ale také nelidsky.“

Loni se obětí vražd ze cti stalo v Pákistánu více než 500 mužů a žen, uvedla organizace na obranu lidských práv Human Rights Commission of Pakistan. BBC ale uvádí 1100 zabitých žen, často příbuznými, protože zostudily rodinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám