Hlavní obsah

Jihoafrického prezidenta dohnala úplatkářská aféra

Johannesburg

Jihoafrický prezident Jacob Zuma bude opět čelit stíhání kvůli korupci. Nejvyšší soud v pátek rozhodl o revokaci sedm let starého verdiktu o odložení 738 případů obvinění Zumy z korupce, uvedla BBC. Zuma je přitom už v problémech kvůli porušení ústavy, protože nevrátil veřejné prostředky, které použil pro vlastní potřebu.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Jacob Zuma

Článek

Obvinění byla odložena několik týdnů před volbami v roce 2009, které vedly k tomu, že se Zuma stal hlavou státu. Soudce Aubrey Ledwaba ale v pátek řekl, že tehdejší rozhodnutí nejvyššího státního zástupce odložit obvinění bylo iracionální.

Obvinění se týkalo rozhodnutí vlády z roku 1999 nakoupit zbraně za miliardy dolarů.

„Dnešek je velkým vítězstvím vlády práva, jsme jednoznačně přesvědčeni o tom, že Jacob Zuma musí čelit stíhání,“ řekl vůdce opoziční Demokratické aliance Mmusi Maimane. Právě opozice iniciovala stíhání Zumy v roce 2009.

BBC uvedla, že verdikt je další ranou pro Zumu, který je už v problémech kvůli tomu, že porušil ústavu. Nevrátil veřejné prostředky ve výši v přepočtu 575 miliónů korun, které použil na rekonstrukci svého venkovského sídla. Opozice už tehdy žádala prezidentův odchod. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám