Hlavní obsah

Z KLDR utekl na jih plukovník špionážní služby

Soul

Vysoký severokorejský důstojník, který měl na starosti dohled nad špionážními operacemi, utekl na jih, uvedla v pondělí jihokorejská tisková agentura Jonhap. Má se jednat o plukovníka, který stál v čele Ústředního úřadu pro průzkum.

Foto: Lee Jung-hoon, Reuters

Plukovník pracoval na úřadu, který mohl stát za potopením jihokorejské korvety Čchonan v roce 2010.

Článek

Zdroj z jihokorejské armády řekl agentuře Jonhap, že plukovník byl viděn ve skupině dalších uprchlíků. Má údajně jít o vůbec nejvyšší šarži, která přeběhla.

Podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení utekl plukovník loni a v zemi už dostal politický azyl, uvedla agentura Reuters.

„Panuje přesvědčení, že uvede podrobnosti k činnosti úřadu proti Jižní Koreji,“ řekl zdroj Jonhapu.

Ústřední úřad pro průzkum ustavený v roce 2009 koordinuje činnost rozvědek, shromažďuje zpravodajské informace, řídí špionážní operace a vede i kybernetickou válku. Soul je přesvědčen, že jeho šéf generál Kim Jong-čchul stál za potopením jihokorejské korvety Čchonan v roce 2010.

Přeběhl i bývalý diplomat

Ministerstvo pro sjednocení podle agentury Reuters uvedlo, že loni utekl ještě jeden vysoký představitel KLDR, diplomat, který sloužil v Africe.

Od konce korejské války uteklo na jih přes 29 000 lidí. Loni jich bylo 1276. Útěky vyvrcholily v roce 2009. Mezi uprchlíky jsou jen vzácně vysocí představitelé režimu.

Zřejmě nejznámějším útěkem je ten severokorejského pilota Roh Kum-soka, který 21. září 1953 uletěl na jih s tehdy ultramoderním MiGem-15bis a přistál na letišti Kimpcho.

Hrozí uprchlická vlna

Informace o útěku přišly v době, kdy na jih uprchla skupina třinácti severokorejských zaměstnanců jedné restaurace i s vedoucím.

„Dali najevo touhu žít jako Jihokorejci a byli přesvědčeni, že společná akce je jejich poslední šancí se dostat na jih,“ uvedl jihokorejský představitel ke skupině, která dorazila ve čtvrtek do Soulu.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že jsou všichni příslušníky střední třídy. Podle ministerstva pro sjednocení může být za jejich přeběhnutím současný tlak Pchjongjangu na občany, aby odevzdávali valuty.

Na Severní Koreu byly uvaleny kvůli letošnímu jadernému testu další sankce a stranický list už vyzval občany, aby se připravili na další obtíže, přičemž použil stejný termín, jakým v minulosti režim eufemisticky označoval hladomor. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení varovalo, že nelze vyloučit, že v budoucnosti může dojít k masovému exodu z KLDR.

Reklama

Výběr článků

Načítám