Hlavní obsah

Čeští vojáci zabili v Mali atentátníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bamako/Praha

Čeští vojáci v pondělí v Mali odrazili útok muže vyzbrojeného útočnou puškou na velitelství výcvikové mise EU, kterou hlídají. Atentátníka zneškodnili, uvedl v úterý Generální štáb Armády české republiky. Podle pondělního sdělení agentury Reuters byl jeden z útočníků zabit a dva lidé zadrženi.

Foto: Baba Ahmed, ČTK/AP

Vojáci stojí u těla zabitého útočníka v Bamaku.

Článek

Hotel Nord-Sud v malijském hlavním městě Bamaku, který slouží jako velitelství Výcvikové mise Evropské unie EUTM, se stal v pondělí večer terčem útoku neupřesněného počtu ozbrojenců. Odrazili ho čeští vojáci ze 7. jednotky AČR.

„Čeští vojáci zaujali v souladu se stanovenými postupy obranné postavení a po pozitivní identifikaci útočníka jeho střelbu opětovali. Následně jej na místě ve spolupráci s příslušníky Malijské národní gardy zneškodnili,“ uvedl k incidentu náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Josef Bečvář.

„Naši vojáci úspěšně odrazili útok na velitelství mise EUTM v Bamaku, přičemž útočníkovi se nepodařilo proniknout do areálu,“ dodal.

Foto: Adama Diarra, Reuters

Francouzští četníci na místě útoku v Mali

Nikdo z českých vojáků ani ostatních příslušníků mise nebyl zraněn.

Podle agentury Reuters bylo útočníků několik. Citovala malijského ministra vnitra Salifa Traorého, který v televizi řekl: „Jeden z útočníků byl zabit. Prozkoumáváme batoh, který nesl, protože by v něm mohly být výbušniny. Dva podezřelí byli zadrženi a jsou vyslýcháni.”

„Byli jsme u hřbitova Hamdallaye, když byla vystřelena první rána. Pak druhá, třetí. Pak byla krátká přestávka a pak střelba začala znovu a nepřestávala,” uvedl svědek Sekou Tamboura.

Foto: Baba Ahmed, ČTK/AP

Zabitý útočník v malijském Bamaku

Agentura Reuters uvedla, že zabitý byl zhruba dvacetiletý a podle vzhledu pocházel ze severu země, kde jsou aktivní teroristé z Al-Káidy i milice Tuaregů, bojujících za samostatnost.

Měl na sobě džíny, hnědé triko, boty Nike a byl ozbrojen kalašnikovem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám