Hlavní obsah

Nejšťastnější zemí na světě je Dánsko, Česko je 27.

Novinky, niš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Nejšťastnější zemí na světě je Dánsko, těsně za ním zůstávají Švýcarsko a Island. Česká republika je sedmadvacátá. Informace vyplývají ze zprávy pro OSN o štěstí ve světě, která byla zveřejněna ve středu v Římě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ve zprávě vypracované pro OSN zkoumaly agentury štěstí ve 157 státech mezi lety 2013–2015. Do první desítky se vešly země: Norsko, Finsko, Kanada, Nizozemsko, Nový Zéland, Austrálie a Švédsko. Na posledních třech příčkách se nachází Togo, Burundi a Sýrie.

Spojené státy jsou v žebříčku 13, Německo se umístilo na 16. místě, Velká Británie na 23. O poznání dál skončily Rusko (56.) a Čína (83.).

Míru štěstí hodnotili lidé podle stupnicové škály od 0 do 10. Faktory ovlivňující stupeň štěstí by mohly být podle autorů studie: hrubý domácí produkt, délka života, sociální podpora, důvěra vnímaná absencí korupce ve vládě, svoboda.

První desítka zůstala stejná

„Měření štěstí a dosahování blahobytu by mělo být v zájmu národů, jak začít usilovat o udržitelný rozvoj cílů," řekl Jeffrey Sachs, ředitel Institutu Země na Columbia University v New Yorku.

Země s největší mírou štěstí na světě
1.Dánsko
2.Švýcarsko
3.Island
4.Norsko
5.Finsko
6.Kanada
7.Nizozemsko
8.Nový Zéland
9.Austrálie
10.Švédsko
27.Česká republika

Zpráva ukázala, že TOP 10 nejšťastnějších zemí se od posledního průzkumu nezměnila. Ovšem pozice se promíchaly na základě změn jednotlivých faktorů zmíněných výše. Při předchozím výzkumu bylo jako první na žebříčku Švýcarsko.

Zájem o výsledky výzkumu týkající se štěstí roste a mnohé vlády používají nasbíraná data k tomu, aby vytvářely lepší podmínky pro život lidí. Přestože většina zemí na horních příčkách patří k bohatším, peníze prý nehrály ve výzkumu důležitou roli.

Anketa

Jste šťastní?
ano
59,8 %
ne
40,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1026 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám