Hlavní obsah

Kim Čong-un nařídil otestovat jadernou hlavici. Míříte k sebezničení, varuje Soul

Pchjongjang/Soul
Aktualizováno

Severní Korea chystá pokusný výbuch jaderné hlavice a test balistických raket schopných hlavici nést. Podle severokorejské agentury KCNA to v úterý oznámil vůdce země Kim Čong-un, který v posledních týdnech stupňuje hrozby vůči Jižní Koreji a USA. Z jeho slov plyne, že KLDR významně pokročila v miniaturizaci hlavic a schopnosti dopravit je na cíl.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

„Kim Čong-un … dal příkazy provést test kvůli odhadu tepelné stability špičky hlavice … a odpařování tepelné ochrany,“ uvedla KCNA a hrdě zdůraznila, že konstrukce i použitý materiál jsou domácího původu.

„Při vyhlášení testu jaderné hlavice a testovacích odpalů několika druhů balistických raket schopných nést jaderné hlavice, které budou provedeny v krátké době, aby se zvýšila schopnost provést jaderný útok, Kim instruoval adekvátní oddělení, aby testy připravila do posledního detailu,“ dodala KCNA

Kim podle ní svá slova pronesl ve chvíli, kdy dohlížel na simulovaný test opětovného vstupu balistické rakety do atmosféry.

Není ale jasné, zda nejde jen o plané hrozby. Jihokorejské ministerstvo zahraničí podle agentury Reuters uvedlo, že nepozoruje žádné aktivity v místech, kde Sever provádí své nukleární testy, ani u odpalovacího zařízení raket dlouhého doletu. KLDR však podle jihokorejského úřadu stále udržuje stav připravenosti na případnou jadernou zkoušku.

Prezidentka Pak Kun-hje v reakci řekla, že „pokud se Severní Korea nezmění, míří k sebezničení".

Napětí na Korejském poloostrově 

Napětí na Korejském poloostrově je po nedávném jaderném testu následovaném sérií odpalů balistických raket nejvyšší za dlouhou dobu. OSN potrestala Pchjongjang za jadernou zkoušku novými sankcemi.

Kim minulý týden prohlásil, že jeho země pokročila ve zmenšování jaderných hlavic tak, že mohou být umístěny na balistických raketách. [celá zpráva]

Země zároveň pohrozila jaderným úderem svému jižnímu sousedovi a USA, protože právě probíhající největší společné cvičení jihokorejských a amerických vojsk považuje za přípravu útoku na KLDR. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Pchjongjang vyrobil v novém tisíciletí jaderné nálože, které otestoval, ovšem dosud nebyly dost malé na to, aby je mohly dopravit k cíli balistické rakety.

Reklama

Výběr článků

Načítám