Hlavní obsah

Nejméně 12 mrtvých si vyžádal útok islamistů na hotel v Mogadišu

Mogadišo
Aktualizováno

Nejméně 12 mrtvých si v pátek večer vyžádal útok radikálů z islamistického hnutí Šabáb na hotel v somálské metropoli Mogadišo. Informovala o tom podle agentury AFP tamní policie. Sebevražedný útočník najel do brány hotelu automobilem napěchovaným výbušninou. Bojovníci islamistických milic poté pronikli do hotelu Somali Youth League, který je známý také pod zkratkou SYL.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Automobil, který útočníci použili na útok na hotel v somálském Mogadišu

Článek

"Mudžáhidové provedli útok na hotel SYL poblíž prezidentského paláce. Útok začal sebevražedným atentátem a následovala přestřelka," uvedla skupina v prohlášení na svém účtu na Instagramu.

Policejní mluvčí Ibrahim Mohamed později upřesnil, že exploze byly dvě. "Jedna se odehrála u (veřejné zahrady) Peace Gardens a druhá u (sousedního) hotelu SYL. Viděl jsem dvanáct zabitých civilistů, ale jejich počet může ještě růst," řekl mluvčí.

Podle místních obyvatel se nad městem vznášel velký oblak kouře. Policejní mluvčí uvedl, že nálož zasáhla bránu parku za hotelem, z něhož většina lidí unikla jiným vchodem. Přestřelka se odehrála mezi útočníky a ostrahou hotelu, který často navštěvují vládní činitelé a manažeři.

Organizace Šabáb v Mogadišu často provádí podobné útoky v pátek, kdy mnoho lidí navštěvuje hotely a restaurace. Loni v únoru si podobný útok na mogadišský Central Hotel vyžádal více než 20 mrtvých. V lednu 2015 se stal terčem sebevražedného atentátu právě hotel SYL. Zahynulo tehdy pět lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám