Hlavní obsah

Při dvojitém sebevražedném útoku v Nigérii zahynulo 60 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přinejmenším 60 lidí zahynulo v úterý při dvojitém sebevražedném útoku v uprchlickém táboře na severovýchodě Nigérie. S odvoláním na místní armádu o tom ve středu informovala agentura Reuters. Kdo za atentátem stojí, zatím není jasné, teroristické útoky v oblasti ale už od roku 2009 páchají islamistické milice Boko Haram.

Foto: Stringer, Reuters

Teroristické útoky páchají v oblasti islamistické milice Boko Haram. Na snímku útok ze 4. února na vesnici Dalori.

Článek

Dvojitý atentát se odehrál v táboře asi 85 kilometrů od Maiduguri, metropole severonigerijského státu Borno, který je baštou radikálů z radikální skupiny Boko Haram. Právě lidé, kteří museli kvůli sedm let trvajícímu povstání islamistů opustit své domovy a uchýlit se do provizorních obydlí v táboře, jsou oběťmi útoku.

Ačkoli se atentáty odehrály už v úterý, informace o nich se dostaly na veřejnost až dnes a to kvůli rozsáhlému výpadku telefonního spojení, informovala agentura Reuters.

Útok připisovaný radikálům z Boko Haram se ve středu odehrál také na severu sousedního Kamerunu. Zahynulo při něm nejméně šest účastníků pohřbu a 30 dalších utrpělo zranění. I zde útočili dva sebevražední atentátníci.

Milice Boko Haram v Nigérii a sousedních státech pozabíjely od roku 2009 už více než 17 tisíc lidí. Téměř 2,5 miliónu lidí muselo kvůli násilnostem opustit své domovy. Řada se jich uchýlila do relativního bezpečí metropole Maiduguri, která v posledních letech narostla na dvojnásobek své původní velikosti. Nyní má město asi čtyři milióny obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám