Hlavní obsah

Francouzi v Mali zneškodnili deset radikálů, kteří zabíjeli v hotelu Radisson Blu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzské síly v Mali „neutralizovaly” deset členů radikální teroristické skupiny Al-Murábitun, která se přihlásila k útoku na hotel Radisson Blu v Bamaku. Uvedlo to podle BBC ve středu francouzské ministerstvo obrany s tím, že operace se uskutečnila v sobotu v noci u města Menaka na východě Mali.

Foto: Joe Penney, Reuters

Hotel Radisson Blu v Bamaku

Článek

Bitva s radikály trvala francouzskému protiteroristickému uskupení Barkhane čtyři hodiny. Deset členů skupiny Al-Murábitun bylo podle vyjádření ministerstva „neutralizováno”, aniž by bylo upřesněno, zda byli všichni zabiti nebo se podařilo některé zajmout. Bylo zajištěno několik vozidel teroristů a jejich zbraně.

Skupina Al-Murábitun byla jednou z několika, které se přihlásily k útoku na hotel Radisson Blu, při kterém zahynulo 24 lidí včetně dvou útočníků. Cizinci tvořili přes polovinu obětí. [celá zpráva]

Ministerstvo dodalo, že Al-Murábitun je „odpovědná za mnoho útoků na civilisty v Mali a Nigeru stejně jako na místní ozbrojené síly a mezinárodní síly“. Skupina vedená jednookým Mochtárem Belmochtárem, která se odštěpila do Al-Káidy v islámském Maghribu, podnikla také útok na plynové pole v Alžírsku. [celá zpráva]

Uskupení útočilo i v Nigeru. [celá zpráva]

Podle francouzského ministerstva při útoku spolupracovala s Al-Káidou. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám