Hlavní obsah

Mladému Thajci hrozí dlouhý žalář za urážku králova psa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Sedmadvacetiletému Thajci hrozí léta vězení za to, že na internetu zesměšňoval psa thajského krále Pchúmipchona Adundéta, čímž podle justice projevil neúctu panovníkovi. S odvoláním na advokátku obviněného o tom informovala agentura AFP.

Foto: Handout, Reuters

Thajský král Pchúmipchon Adundét.

Článek

Král je v Thajsku označován za poloboha a za jeho urážku hrozí 15letý žalář.

Obviněný dělník z automobilky komentoval na Facebooku králova psa, o kterém panovník v roce 2002 napsal knihu a jehož monarcha využíval v minulosti k poskytování rad národu.

Thajský král se svým psem

Uctívaný kříženec se stal i hlavním hrdinou kresleného filmu, jenž se od začátku měsíce promítá v zemi u příležitosti králových 88. narozenin.

Thajská královská rodina je chráněna jedněmi z nejpřísnějších zákonů na světě. Zatčení mladého uživatele internetu je ale podle AFP také důsledkem toho, že na Facebooku vysvětloval souvislosti kolem případu, v němž jsou někteří vysocí představitelé vládnoucí thajské junty obvinění z korupce.

Osmaosmdesátiletého krále Adundéta dlouhodobě sužují zdravotní problémy spojené s vysokým věkem a na veřejnosti se už téměř neobjevuje. V pondělí ale udělal výjimku, když královský úřad po několikaměsíční hospitalizaci monarchy vydal snímky ze slavnostního jmenování nových soudců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám