Hlavní obsah

V Egyptě je 79 tisíc ruských turistů, hlavně v Šarm aš-Šajchu a Hurghadě

Aktualizováno

V současnosti se v Egyptě nachází 79 tisíc ruských turistů, především v letoviscích Šarm aš-Šajch a Hurghada. Informoval o tom šéf ruské agentury cestovního ruchu Rosturism Oleg Safonov. V pátek nařídil ruský prezident Vladimir Putin zastavit všechny lety mezi Ruskem a Egyptem. Vláda by ale měla zajistit návrat turistů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turisté na egyptském letišti v Šarm aš-ŠajchuVideo: Reuters

 
Článek

"Počet našich občanů v Egyptě byl upřesněn," citovala ruská média Safonova. "Večer 6. listopadu tam bylo okolo 79 000 osob," uvedl šéf Rosturismu. Asi 1200 Rusů se podle něj již vrátilo domů.

Alexandr Burtin z největší ruské cestovní kanceláře Tez Tour v pátek prohlásil, že v Šarm aš-Šajchu může být 30 000 až 40 000 Rusů. "Tamní (turistická) sezona vrcholí," řekl agentuře TASS.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Podle Safonova budou postupně turisté z letoviska evakuováni. "Přiletí prázdná letadla, do kterých nastoupí ti turisté, kteří se v daný den mají vrátit domů," dodal. V rámci zpřísněných bezpečnostních opatření poletí cestující bez odbavených zavazadel, pouze s kabinovými. Kufry budou do Ruska přepraveny zvlášť.

V sobotu bude údajně do Egypta posláno 46 prázdných letadel, která mají přepravit uvízlé turisty. Dalších 47 letů je plánováno na neděli.

Podle mluvčí sdružení cestovních kanceláří Iriny Tjurinové téměř všichni ruští turisté, kteří měli v příštích dnech zamířit do Egypta, souhlasili s tím, že místo toho pojedou do Turecka.

V sobotu vyzvaly Dánsko, Norsko a Finsko své občany, aby se vyhnuli cestám do Šarm aš-Šajchu, pokud nejsou nezbytně nutné.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Ruský ministr dopravy Vladimir Puchkov u vraku zříceného airbusu

Ruský Airbus A321 letěl minulou sobotu z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu, ale zřítil se na Sinajském poloostrově. Neštěstí nepřežil nikdo z 224 lidí, kteří byli na palubě. Washington a Londýn mají podezření, že zkázu stroje mohl zavinit teroristický útok, konkrétně bomba na palubě. K útoku na letadlo se přihlásila odnož Islámského státu ze Sinajského poloostrova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám