Hlavní obsah

Papež František přiletěl na Kubu, přivítal ho Raúl Castro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana/Vatikán

Papež František v sobotu přiletěl do Havany, kde zahájil svou třídenní návštěvu Kuby. Je to třetí papežská návštěva na komunistickém ostrově a přichází necelý rok po zahájení historického sbližování Kuby a Spojených států, k němuž nynější papež výrazně přispěl svou diplomatickou aktivitou. Kubánský lídr Raúl Castro papeže na letišti přivítal a poděkoval mu za pomoc při sbližování Kuby s USA a za podporu v boji za odstraňování amerického embarga.

Foto: Riccardo De Luca, ČTK/AP

Papež František krátce před odletem na Kubu

Článek

Papež v proslovu na letišti vyzval Kubu a USA, aby v uvolňování vztahů pokračovaly, a daly tak příklad světu. "Už několik měsíců jsme svědky události, která nás plní nadějí: procesu normalizace vztahů. Vyzývám politické vůdce, aby na této cestě setrvali a dali příklad smíření celému světu," řekl papež podle agentury Reuters.

Spojené státy v pátek těsně před papežovou cestou zrušily další část omezení souvisejících s turistikou a podnikáním Američanů na Kubě. Právě do Ameriky papež zamíří v úterý po ukončení návštěvy na Kubu.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Papeže vítali lidé na Kubě plakáty.

Castro ve svém dlouhém projevu na uvítanou pochválil papeže za jeho kritiku globálního kapitalismu, který prý "udělal z peněz svou modlu". Kubánská komunistická vláda naopak "ustavila společnost rovnosti a sociální spravedlnosti", prohlásil Castro a vyzval k úplnému ukončení amerického obchodního embarga pro Kubě.

Papež po příletu také ocenil pokračující spolupráci mezi komunistickou vládou a římskokatolickou církví a povzbudil Havanu, aby církev dál podporovala. Raúlův bratr Fidel po svém komunistickém převratu v roce 1959 označil za oficiální státní ideologii ateismus a katolíci čelili nejtvrdším omezením. Od 90. let ale režim svůj netolerantní přístup zmírňuje a v roce 1998 povolil Janu Pavlu II. vůbec první papežskou návštěvu ostrova, která zahájila renesanci katolické víry na Kubě.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Lidé se na příjezd papeže velmi těšili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám