Hlavní obsah

Mezi dvaceti oběťmi útoku na mešitu somálského hotelu jsou poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadišo

Možná až dvacet obětí si vyžádal útok na hotel Central v somálské metropoli Mogadišu, který podniklo hnutí Šabáb. Mezi oběťmi útoku spáchaného při modlitbách jsou poslanci i místostarosta hlavního města, uvedla BBC s odvoláním na vládu.

Foto: Feisal Omar, Reuters

Voják na místě předchozího atentátu v Mogadišu

Článek

„V hotelu byli ministři a zákonodárci. Viděl jsem mnoho zraněných lidí včetně jednoho zákonodárce,“ řekl agentuře Reuters major policie Nur Mohamed. Zraněni byli například somálský vicepremiér Mohamed Omar Arte či ministr dopravy Ali Ahmed Jamac.

Popsal i útok: „Nejprve u brány hotelu vybuchlo auto naložené trhavinami, poté se v areálu hotelu odpálil sebevražedný atentátník.“ Následně podle majora do hotelové mešity vnikli ozbrojení útočníci a zahájili střelbu.

K atentátu se BBC přihlásilo hnutí Šabáb. Mluvčí uvedl, že je postříleli při modlitbách, protože to byli odpadlíci.

Šabáb hlásící se k Al-Káidě už dříve hrozil útoky na vládní činitele. Před měsícem zaútočili radikálové z Šabábu na stejný hotel, v němž tehdy připravovali turečtí diplomaté návštěvu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v Somálsku. Tehdy zahynuli tři lidé.

Jen za loňský rok zahynulo při atentátech Šabábu pět poslanců somálského parlamentu, minulý týden zabili prvního v tomto roce.

Podle radikálů jde o odplatu za souhlas vlády s působením vojáků Africké unie na somálském území. Mezinárodním jednotkám se v roce 2011 podařilo vytlačit Šabáb z hlavního města a rozsáhlých oblastí na jihu a ve středu země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám