Hlavní obsah

Prezident Srí Lanky vyvolal nové volby na radu astrologa. A prohrál

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolombo

Astrolog Sumanadasa Abejdžunavardena (63) se může utěšovat už jen tím, že „i Nostradamus se někdy mýlil“. Kromě toho ještě podle listu The Guardian balí kufry, aby zmizel ze scény svého největšího krachu poté, co dosavadní prezident Srí Lanky a jeho patron Mahinda Radžapaksa prohrál nedávné volby, jež vyvolal na věštcovu radu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prezident Srí Lanky vyvolal nové volby na radu astrologa. A prohrálVideo: Reuters

 
Článek

„Musíte nám přiznat aspoň pětiprocentní prostor na chyby. Vždyť se nesplnily ani všechny Nostradamovy předpovědi,“ hájil se Abejdžunavardena.

„Musíte mít štěstí, abyste byl prezidentem,“ dodal věštec, jenž se od volebního krachu vyhýbá médiím.

Během své desetileté vlády se prezident Radžapaksa dostával do stále větší závislosti na svém astrologovi – loni 20. listopadu s ním probíral i otázku, zda má předčasné prezidentské volby vyvolat už dva roky před vypršením svého mandátu. Věštec ho ujistil, že pro vítězství je obzvláště příhodný okamžik, a tak prezident podepsal dekret o předčasných volbách.

Neposlechl, a teď to má!

Jeho porážka byla i astrologovým krachem. Muž, který radil Radžapaksovi 32 let, už předal klíče od protekčního bungalovu a přišel o limuzínu, šoféra i místo ve vedení státní banky.

Astrolog ještě doufá, že ho ani zjevné selhání nepřipraví o všechny klienty. „Mám mnoho následovníků a ti mne neopustí,“ ujišťuje tisk a možná i sám sebe. Aby si vylepšil skóre, tvrdí teď, že vždy věděl, že Radžapaksa prohraje – ale neměl prý srdce říci mu to. „Kdybych mu neřekl, že vyhraje, byl by psychicky otřesen. Jeho porážka by byla ještě horší,“ ujišťuje.

Výsledek voleb byl prý ve hvězdách a „v tomto případě se oponentův horoskop ukázal jako mocnější než horoskop Našeho Pána“, jak stále uctivě říká bývalému prezidentovi. Proto nepomohly ani tradiční rituály, ani fakt, že Radžapaksa volil ve správnou chvíli a hleděl přitom směrem, který mu měl zajistit výhru.

Teď už si může astrolog jen připisovat zásluhy na Radžapaksových výhrách v roce 2005 a 2010. Zároveň se hájí před obviněním, že vládci stejně vždy říkal jen to, co chtěl slyšet. Prý ho varoval před převzetím předsednické funkce na summitu Commonwealthu, který se konal na Srí Lance předloni. Radžapaksa ho neposlechl – a tu to máme!

Reklama

Výběr článků

Načítám