Hlavní obsah

V súdánském Dárfúru prý masově znásilnili 200 žen

– Chartúm

Mírová mise OSN a Africké unie (UNAMID) se snaží ověřit zprávy o masovém znásilnění dvou stovek žen ve svazovém státu Severní Dárfúr na západě Súdánu. Podle tiskových agentur to dnes mise sdělila s tím, že jejím členům bylo zabráněno v přístupu na místo události.

Foto: Reuters

Konflikt v súdánském Dárfúru si už vyžádal přes 300 000 obětí a desetitisíce dalších donutil k útěku za hranice, jako tuto malou dívku v uprchlickém táboře v Čadu.

Článek

UNAMID ve vydaném prohlášení vyjádřila "hluboké znepokojení" nad informacemi médií o údajných sexuálních útocích ve městě Tabit, které leží 45 kilometrů jihozápadně od Fáširu, metropole Severního Dárfúru.

Organizace dodala, že pracovníci mise se do města vydali, aby tam tyto zprávy prověřili, ale súdánská armáda jim to znemožnila. Nicméně jiná skupina navštívila blízký uprchlický tábor Zamzam a zjistila, že tam v poslední době nepřibyla žádná skupina lidí z Tabitu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"V rámci vyšetřování se činitelé UNAMID pro lidská práva setkali s hlavním prokurátorem Severního Dárfúru, který jim řekl, že z Tabitu nedostal jedinou stížnost na znásilnění," citovala agentura Reuters z prohlášení mise OSN a AU.

Zákon a pořádek se v Dárfúru prakticky zhroutily poté, co se místní domorodé kmeny v roce 2003 chopily zbraní a povstaly proti vládě v Chartúmu vedené Araby, kterou obviňují z útlaku. UNAMID byla do oblasti vyslána o čtyři roky později.

Podle údajů Spojených národů konflikt v Dárfúru už stál život asi 300.000 lidí a dva miliony obyvatel musely opustit své příbytky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám