Hlavní obsah

Na Kubě postaví první kostel po půl století, zaplatí ho emigranti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Kubánská katolická církev, jejíž dříve napjaté vztahy s vládnoucím komunistickým režimem se v poslední době postupně zlepšují, postaví první kostel po více než půl století. Stavbu, která pojme na 200 věřících, měli finančně podpořit věřící kubánští emigranti žijící ve Spojených státech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nový kostel bude stát v provincii Pinar del Río na západním výběžku ostrova. V této oblasti dosud žádný katolický chrám neexistuje.

Sakrální stavba bude prvním kostelem, který na Kubě vznikne od roku 1959, kdy po převratu převzala moc komunistická diktatura vedená Fidelem Castrem. Tehdy začalo dlouhé období pronásledování církevních představitelů i katolických věřících, kteří tvoří na oficiálně ateistickém ostrově zhruba desetinu obyvatel.

Současná vlna zmírňování napětí mezi komunisty a katolickou církví začala po nástupu Fidelova bratra Raúla Castra k moci v roce 2006, který v poslední době zároveň přišel s nebývalými hospodářskými reformami. Zemi předloni navštívil papež Benedikt XVI. a vláda v souvislosti s touto návštěvou po půl století zavedla Velký pátek jako oficiální svátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám