Hlavní obsah

Policie už zatkla 15 členů posádky potopeného korejského trajektu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Už patnáct členů posádky potopeného jihokorejského trajektu je za mřížemi. Naposledy byli v sobotu zatčeni dva kormidelníci a dva členové řídícího týmu. Počet potvrzených obětí katastrofy stoupl na 187. Dalších 115 cestujících se stále pohřešuje.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Záchranáři u potopeného trajektu

Článek

Zatčeni byli podle prokuratury všichni členové posádky, kteří se podíleli na manévrování potopeného plavidla. Všichni jsou obviněni z nedbalosti při řízení lodě a z neposkytnutí patřičné pomoci cestujícím poté, co se loď začala potápět.

Kapitán dokonce v první chvíli vyzval cestující, aby zůstali ve svých kajutách a začal s evakuací až půl hodiny po začátku katastrofy. To nejspíš zabránilo mnohým lidem se dostat včas z podpalubí. Na vyprošťování těl pracují stovky potápěčů.

Za tragédií nejspíš přetížení

Na palubě lodi, která se převrátila 16. dubna, bylo v době nehody 476 lidí, zachránit se podařilo jen 174 z nich. Většina cestujících byli studenti jedné střední školy, kteří byli na školním výletě. Příčina neštěstí se zatím nezná. Podle prvních poznatků byla loď nejspíš značně přetížená. Vezla minimálně třikrát větší náklad, než bylo pro ni doporučené.

Prokurátor v pátek prohlásil, že na nehodě mohl mít podíl náhlý manévr při obratu lodi, špatně zabezpečený náklad, nástavby provedené na plavidle dodatečně pro zvýšení jeho kapacity a také vodní proudy. Co přesně nehodu způsobilo, podle něj odhalí posudky expertů a simulace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám