Hlavní obsah

KLDR uvažuje o vysílání Teletubbies, Top Gear a Pána času

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Severokorejský vůdce Kim Čong-un uvažuje, že povolí ve státní televizi vysílání některých pořadů BBC. Země vyjednávala s britskou vládou a vybrala tři pořady, o jejichž vysílání bude uvažovat. Jsou jimi pořad pro děti Teletubbies, motoristický magazín Top Gear a seriál Pán času. Napsal to britský list The Independent.

Upoutávka na seriál Teletubbies

 
Článek

KLDR je nejizolovanější zemí na světě, kde vrchol televizní zábavy představuje týdenní komediální show s volně přeloženým názvem "To je legrace", v níž dva vojáci v uniformách předvádějí groteskní skeče.

"Bylo provedeno rozsáhlé zkoumání, co tyto tři pořady obsahují, a zda budou vhodné pro severokorejský lid," vysvětlil zasvěcený zdroj z Pchjongjangu. "Nic příliš politického není vhodné. Ale tohle jsou zábavné pořady a jeden z nich je pro malé děti."

Toto rozhodnutí následuje po loňské iniciativě BBC podpořené ministerstvem zahraničí nabídnout seznam pořadů, o jejichž získání by Severní Korea mohla uvažovat. Tehdy tento krok uvítal ministr zahraničí William Hague jako "dobrý způsob, jak vylepšit pochopení okolního světa v rámci tak uzavřené společnosti."

Vyjednávání s přísně kontrolovaným státem se ale ukázala jako značně nesnadná. Ministerstvo zahraničí navštívila delegace ze severokorejského velvyslanectví v Londýně, ale pak uběhly celé měsíce, během nichž se vybíraly tři pořady, jež vůbec stojí za zvážení.

Trailer na 21. sérii pořadu Top Gear

O každém ze zvažovaných pořadů byla sepsána zpráva a poslána do Pchjongjangu. Zatím nebylo ani naznačeno, kdy by mohla přijít odpověď či padnout rozhodnutí.

Státní severokorejská televize Korean Central Television vysílá jen šest a půl hodiny každý večer. Třetina této doby je vyhrazena opěvování vlády, zatímco další třetina burcuje dělníky, aby pracovali s ještě větším nasazením z lásky k drahému vůdci. Není pochyb o tom, že kterýkoli z britských programů by prošel editační prací cenzorů, kteří by odstranili jakýkoli ideologicky nevhodný obsah.

Reklama

Výběr článků

Načítám