Hlavní obsah

Sabotáž? Zmizelý boeing se stočil do koridoru pro letadla na Blízký východ

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuala Lumpur

Data z vojenských radarů naznačují, že zmizelý Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines byl úmyslně sveden z trasy. Agentuře Reuters to řekly tři zdroje blízké vyšetřování. Letoun se podle zdrojů podezřele stočil a nabral západní směr koridorem pro letadla směřující na Blízký východ a do Evropy.

Foto: Junaidi Hanafiah, Reuters

Po zmizelém boeingu se marně pátrá už týden.

Článek

„Můžeme říct, že se zabýváme možnou sabotáží,“ řekl Reuters nejmenovaný zástupce malajsijské policie. Ta sice vydává o letadlu ztraceném před týdnem rozporuplná prohlášení, nicméně podezření na lidský zásah na palubě mají i američtí vyšetřovatelé. [celá zpráva]

Analýza dat naznačuje, že se boeing s 239 lidmi ze své severovýchodní trasy z Kuala Lumpuru do Pekingu stočil na západ. Dva zdroje Reuters uvedly, že neznámé letadlo, o němž se domnívají, že je to ztracený stroj s číslem letu MH370, prolétlo mezi dvěma body vytyčujícími letecký koridor na Blízký východ a do Evropy.

To by naznačovalo, že ho tam navedli piloti, anebo někdo, kdo se vyznal, řekly Reuters zdroje.

Ze záznamů z malajsijských armádních radarů vyplývá, že letadlo letělo směrem k indickým Andamanským ostrovům. Na pátrání v Indickém oceánu se nově plně soustředí i američtí pátrači.

U pilota doma byla policie

Policie mezitím potvrdila, že navštívila domov kapitána boeingu Zaharie Ahmada Šáha. Odmítla ale spekulace některých médií, že se jednalo o domovní prohlídku. Policistům šlo podle vyjádření jen o výpovědi rodiny pilota s víc než 18 000 nalétanými hodinami.

Policie se mimo jiné zajímala, zda Šáh netrpěl nějakými psychickými potížemi. Stejně tak zkoumá i zbylé členy posádky a všechny pasažéry.

Piloti boeingu upadli v podezření poté, co jedna mladá Jihoafričanka v australské televizi tento týden uvedla, že ji druhý pilot, 27letý Farík Abdul Hámid, v minulosti během letu zval s dalšími ženami do pilotní kabiny.

Podle svědků byl však 53letý kapitán Šáh zkušeným pilotem s perfektními znalostmi o Boeingu 777.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám