Hlavní obsah

Čína zvýší výdaje na armádu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský premiér Li Kche-čchiang v ostře sledovaném projevu na úvod zasedání čínského parlamentu za letošní cíl označil hospodářský růst okolo 7,5 procenta. V loňském roce druhá největší ekonomika světa vzrostla o 7,7 procenta. Předseda vlády rovněž ohlásil další výrazné zvýšení výdajů na obranu, v letošním roce o 12,2 procenta.

Foto: Reuters

Čínský voják cvičí ve sněhové vánici.

Článek

"Rozpočet na národní obranu činí 808,23 miliardy jüanů (asi 2,6 biliónu Kč), což představuje zvýšení o 12,2 procenta," praví se podle agentury AFP ve zprávě ministerstva financí o vládním rozpočtu, připravené pro zasedání Všečínského shromáždění lidových zástupců v Pekingu.

Loni vzrostly výdaje na ozbrojené síly o 10,7 procenta na 720 miliard jüanů (2,3 biliónu korun.

Po Spojených státech tak má Čína druhý nejvyšší vojenský rozpočet na světě. Západní experti předpokládají, že skutečné výdaje na ozbrojené síly výrazně převyšují oficiálně oznamované údaje.

Největší armáda na světě

Čína, jejíž armáda s 2,3 miliónu vojáků je nejpočetnější na světě, v současnosti vede spory se sousedními zeměmi o kontrolu nad ostrovy a námořními cestami v okolních mořích. V posledním období vzrostlo především napětí mezi Čínou a Japonskem kvůli nárokům na řetězec neobydlených ostrůvků ve Východočínském moři.

Premiér Li ve svém projevu rovněž slíbil, že se vláda bude věnovat problémům s ovzduším a korupcí. Slíbil, že se další lidé přesunou do střední třídy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám