Hlavní obsah

Indonésie propustí australskou pašeračku drog. Stane se milionářkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney/Jakarta

Z vězení měla vyjít až v roce 2025. Teď se na Schapelle Corbyovou usmálo štěstí. Indonéská justice v pátek schválila její podmínečné propuštění. Corbyová byla v roce 2005 odsouzena k 20 létům vězení za pokus převézt 4,1 kilogramu marihuany na Bali. Teď má 36tiletá Australanka šanci získat od médií milióny. Ta totiž prahnou po vylíčení jejího příběhu.

Foto: Murdaní Usman , Reuters

Australanka Schapelle Corbyová na snímku z roku 2006

Článek

„Podmíněné propuštění bylo schváleno,“ uvedl indonéský ministr spravedlnosti Amir Syamsuddin. Datum, kdy Australanka vyjde z vězení, však na páteční tiskové konferenci odmítl sdělit.

Zájem o případ Corbyové podpořila její prokázaná duševní choroba, neustálé opakování, že jí drogu někdo podstrčil do zavazadla a že je tudíž nevinná, i boj za propuštění z nechvalně proslulé indonéské věznice Kerobokan.

Boj mezi televizemi a časopisy

Už nyní tak běží ostrý souboj mezi komerčními televizemi a časopisy, které se přebíjejí v nabídkách na první rozhovor. Zazněla tvrzení, že přihazující jsou připraveni zaplatit až tři milióny australských dolarů (asi 54 miliónů Kč), i když podle zasvěcených zdrojů je reálná suma asi jeden milión australských dolarů.

Na propuštění Corbyové čekají v Indonésii před věznicí na ostrově Bali početné štáby hned několika australských televizních kanálů. Jejich nadšení nijak nezchladilo ani prohlášení australského premiéra Tonyho Abbotta, podle nějž by Corbyová neměla profitovat z prodeje příběhu o letech strávených za mřížemi.

Do Austrálie až za tři roky

Pokud bude propuštěna, nebude se Corbyová smět vrátit rovnou do Austrálie. Do roku 2017 bude muset na základě pravidel podmíněného propuštění zůstat v Indonésii. S největší pravděpodobností bude žít u své sestry Mercedes, která se usadila na Bali. Právě ona prý vede vyjednávání s médii o to, kdo zaplatí za příběh o Schapelle nejvíc.

Zájem australské veřejnosti o Corbyovou přiživila už v roce 2006 její autobiografie My Story (Můj příběh) a o rok později se v televizi objevil dokument o jejím zatčení, soudu a uvěznění. Film, který natočila televizní stanice Channel Nine, bude mít premiéru letos.

Reklama

Výběr článků

Načítám