Hlavní obsah

JAR bude bez Krejčíře bezpečnější, soudí jihoafrický tisk

– Johannesburg

Jižní Afrika bez Radovana Krejčíře bude bezpečnější, píše ve čtvrtečním vydání jihoafrický list The Citizen. Cituje soukromého vyšetřovatele Paula O’Sullivana, který aktivity českého podnikatele v JAR dlouhodobě sleduje a tvrdí, že čím déle bude soud odkládat Krejčířovo propuštění na kauci, tím lépe.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejčíř před soudem v Palm Ridge v Johannesburgu

Článek

"Je v zájmu veřejnosti, aby se (Krejčíř) nedostal ven," cituje The Citizen O’Sullivana v článku nazvaném „Jižní Afrika bezpečnější bez Radovana Krejčíře". Přibližuje také O’Sullivanův názor, že vývoj kauzy se ubírá správnou cestou a teď už je pouze na justici, aby udělala svou práci.

Jihoafrický vyšetřovatel se Krejčířovým případem zabývá už 4,5 roku. U soudu se jeho osoba stala terčem ostré kritiky českého podnikatele, který O’Sullivana obvinil, že ho "obsesivně pronásleduje" a že se považuje za "samozvaného bílého rytíře, který si myslí, že je nad zákonem".

Výhrady vůči němu prostřednictvím svého advokáta zopakoval i ve středu, kdy soudce znovu odložil rozhodnutí o žádosti českého podnikatele a tří spoluobviněných Jihoafričanů o propuštění na kauci. Všichni jsou viněni z pokusu o vraždu a z únosu bratra údajného Krejčířova drogového kurýra. [celá zpráva]

Body pro obžalobu

Obžaloba se mimo jiné opírá o písemné přiznání jednoho z obviněných Jihoafričanů Desaie Luponda. Jeho obhájce však tvrdí, že toto přiznání si policie vynutila mučením, a obhájci všech čtyř obviněných proto ve středu žádali o to, aby jim soud dokument poskytl. Ten to ale odmítl.

"Prokuratura tak včera vyhrála první kolo v souboji o povolení kauce pro českého uprchlíka," konstatuje list Times Live. Podle něj se předpokládá, že Lupondovo přiznání by mohlo zmiňovat "státní tajemství a podezřelé, kteří mají být ještě zatčeni".

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Z Česka utekl v roce 2005 během domovní prohlídky ve své vile a v mezidobí žil na Seychelách. Jihoafrická média ho spojují s řadou zločinů, žádný z nich mu ale tamní soudy neprokázaly. Česko usiluje o Krejčířovo vydání od jeho příletu do JAR, zatím však neúspěšně. Podnikatel mezitím požádal v Jihoafrické republice o azyl. O jeho žádosti o propuštění na kauci bude soud rozhodovat znovu v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám