Hlavní obsah

Mugabe přikázal cizincům, aby předali firmy černým Zimbabwanům

Novinky, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce cizinců mají předat většinové podíly ve firmách černým Zimbabwanům. Prezident Robert Mugabe jim na to dal pouhý měsíc, uvedly servery BBC a The Times.

Článek

Prezidentův výnos přišel po smršti populistických slibů, které mu zajistily nečekané vítězství v nedávných prezidentských volbách. Zákon v Zimbabwe rezervuje velké množství živností od holičství po mlékařství černošskému obyvatelstvu.

Cizí majitelé firem se jich mají sami vzdát, nebo je k tomu vláda donutí. Podle BBC mají být po 1. lednu dokonce zatčeni. George Magosvongwe z ministerstva hospodářství o tom mluvil v parlamentu.

Opatření je prý namířeno hlavně proti Číňanům a Nigerijcům, kteří si otevírají v zemi velké množství obchodů a drtí místní prodejce. Podle Magosvongwea byli vytipováni Zimbabwané, kteří převezmou firmy, aby nenastal nedostatek zboží.

Podle tamního listu Herald patří k „rezervovaným oblastem ekonomiky” velkoobchody i maloobchody, holiči, salóny krásy, pekaři, doprava, zemědělství nebo i reklamní agentury. Naopak se to netýká cizích restaurací, které nenabízely místní jídla.

Reklama

Výběr článků

Načítám