Hlavní obsah

Supercyklon vykonal dílo zkázy. Indové ale obdivuhodně zvládli rekordní evakuaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Území na pobřeží indických států Urísa a Ándhrapradéš, která byla v sobotu zasažená úderem cyklonu Phailin, skýtají obraz zkázy. Přes značné materiální škody jsou ale oběti na životech vzhledem k obrovskému rozsahu katastrofy minimální, a to díky včasné evakuaci více než miliónu lidí. Zatím se ví o necelé dvacítce mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cyklon Phailin po sobě zanechal spoušťVideo: Reuters

 
Článek

Šlo o největší takovou akci v Indii kvůli nějakému klimatickému jevu. Přes noc živel nad pevninou zeslábl, ale úřady i poté varovaly před nebezpečím. Zejména upozornily na možnost záplav v důsledku trvajících dešťů.

"Předchozí velká evakuace proběhla v roce 1990 ve svazovém státu Ándhrapradéš, ale tato byla mnohem větší," řekl mluvčí indického úřadu pro přírodní katastrofy Tripti Parule.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Muž se vrací se svou rodinou do města Girisola v indickém státě Urísa po řádění cyklonu Phailin

Největší evakuace v dějinách Indie

Podle šéfa záchranných operací v Úríse Kumára Mohapatry, citovaného agenturou AFP, odešli před cyklonem na bezpečnější místa obyvatelé téměř celé ohrožené oblasti 150kilometrového pobřežního pásu. "Evakuovali jsme 861 000 lidí. Byla to nejspíš největší evakuace v dějinách Indie," řekl.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Následky řádění cyklonu Phailin

V sousedním státu Ándhrapradéš muselo své příbytky opustit přes 100 000 lidí. To podle AFP s dalšími evakuacemi na jiných místech znamenalo celkové zajištění přesunu více než miliónu osob.

Oba nejvíce zasažené státy - Ándhrapradéš a Urísa - v rámci velké evakuační akce připravily velké nouzové zásoby jídla a vytvořily potřebné úkryty pro lidi, kteří museli opustit domovy. Do záchranných prací se zapojila i indická armáda.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Díky zvládnuté evakuaci je počet obětí řádění cyklonu Phailin na indickém pobřeží minimální, milión lidí ale muselo opustit domovy.

Před 14 lety zemřelo přes deset tisíc lidí

Phailin, který se přihnal s větry přesahujícími rychlost 200 kilometrů za hodinu, je hodnocen jako největší bouře, jaká Indii zasáhla v posledních 14 letech. V roce 1999 silný cyklon přinesl v Uríse smrt více než 10 000 lidí.

Byla to nejspíš největší evakuace v dějinách Indie
šéf záchranných operací v Úríse Kumár Mohapatra

Škody napáchané Phailinem jen na úrodě se podle agentury AP už odhadují na stovky miliónů dolarů (miliardy korun). Nicméně dvacet hodin po příchodu bouře na indické pobřeží úřady věděly "pouze" o 17 mrtvých.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Cyklon Phailin si na indickém pobřeží vyžádal obří evakuaci miliónu lidí.

Počet obětí se patrně ještě zvýší - i vzhledem k tomu, že řada míst je zatím nepřístupná -, avšak již nyní je zřejmé, že včasná obří evakuace zachránila mnoho lidských životů.

Foto: ČTK/AP

Cyklon Phailin na indickém pobřeží ničil vše, co mu přišlo do cesty

Phailin ničil vše, co mu přišlo do cesty

Většinu zjištěných úmrtí mají podle tiskových agentur na svědomí padající větve urvané ze stromů prudkým vichrem. Poryvy větru a vzedmuté mořské vlny při příchodu cyklonu způsobily velké škody na komunikačních sítích a na vedení elektrické energie. Tisíce domů přišly o střechu nebo jsou zcela zničené.

V Bhuvanéšvaru, metropoli Urísy, se podle AP válely po ulicích strhané billboardy a semafory. Leckde chodníky pokrývají hromady skla z oken rozbitých věcmi unášenými větrem. Nicméně město přece jen zůstalo větších škod ušetřeno.

Foto: ČTK/AP

Vesničan odklízí následky řádění cyklonu Phailin

V sobotu se v Bengálském zálivu vinou cyklonu potopila nákladní loď MV Bingo přepravující železnou rudu. Osmnáctičlenné posádce, složené ze 17 Číňanů a jednoho Indonésana, se podařilo dostat do záchranného člunu. Pobřežní stráž s nimi v neděli nad ránem ztratila radiové spojení, ale záchranáři je odpoledne našli asi 185 kilometrů od pobřeží.

Foto: ČTK/AP

Satelitní snímek masivního cyklonu Phailin, který uděřil na indické pobřeží

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám