Hlavní obsah

Zemřel Chopper, jeden z nejproslulejších australských zločinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

V Austrálii ve středu zemřel Mark Read, který byl považován za jednu z hlavních postav australského kriminálního podsvětí. Bylo mu 58 let a podle portálu Foxnews.com trpěl rakovinou jater. Read, zvaný Chopper, strávil ve vězení 23 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Gangster Mark Read na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Readův rejstřík trestů čítal stovky záznamů, mimo jiné útoky, ozbrojené loupeže či únosy. V rámci vyřizování účtů s konkurenčními gangy prý neváhal během mučení používat kombinační kleště, kterými svým obětem vytrhával zuby.

O své kriminální minulosti napsal řadu knih, mimo jiné i jednu nazvanou How to Shoot Friends and Influence People (Jak zastřelit kamarády a manipulovat lidmi). Na vrcholu mezinárodní slávy se ocitl v roce 2000, když o něm režisér Andrew Dominik natočil životopisné drama Drsňák Chopper.

Read nikdy nebyl usvědčen z žádné vraždy, ačkoli ve svých knihách prohlašoval, že zabil 19 kriminálníků. Letos v dubnu pak v rozhovoru s listem The New York Times připustil, že tolik vražd na svědomí nemá, ale že „čtyři nebo sedm ano, podle úhlu pohledu“.

Přezdívku Chopper si údajně vysloužil za to, že si nechal od spoluvězně uříznout ucho. Později to vysvětlil tím, že se tak chtěl dostat z oddělení s nejvyšším stupněm ostrahy. Jiné zdroje však uvádějí, že oslovení Chopper vzniklo dlouho před tímto incidentem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám