Hlavní obsah

Vietnam nařídil kvůli tajfunu evakuace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanoj
Aktualizováno

Zhruba 150 000 obyvatel Vietnamu nařídily úřady evakuaci kvůli blížícímu se tajfunu Wutip. Ten už zasáhl Čínu, kde se pohřešuje 74 rybářů, když se v bouři potopily dvě lodě. Tajfun provázely větry o rychlosti 150 km/h, přecházející v nárazech až do 200 km/h. Živel zasáhne střední část Vietnamu ještě během pondělí.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Rybářské lodě v přístavu na ostrově Chaj-nan čekají, až přejde tajfun.

Článek

Evakuace se týká sedmi provincií. „Do bezpečných úkrytů na vyšších místech evakuujeme lidi z pobřežních okresů a oblastí náchylných k záplavám,“ řekl Ngo Duc Song z oddělení pro boj s povodněmi a bouřemi v provincii Quang Binh. K aktuální situaci pro list Wall Street Journal dodal: ”Déšť sílí a hladiny místních řek stoupají a hrozí povodněmi.“

Provincie také nakázaly rybářům nevyplouvat, příkaz se týká 61 202 lodí a 302 938 členů posádek.

Wutip je už desátým tajfunem, který letos zasáhne Vietnam.

V neděli se v něm potopily dvě čínské rybářské lodě s 88 členy posádek, když tajfun těsně minul ostrov Chaj-nan. Čtrnáct se jich podařilo zachránit. Po dalších pátrá deset lodí a šest letadel, napsala agentura DPA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám