Hlavní obsah

Čeští turisté unikli z morové karantény v Kyrgyzstánu, evakuoval je vrtulník

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České občany, kteří byli v karanténní zóně v oblasti zasažené dýmějovým morem na severovýchodě Kyrgyzstánu, se ve čtvrtek podařilo evakuovat. Právu to sdělila mluvčí MZV Johana Grohová. Pro turisty, dva muže a dvě ženy, musel ale přiletět vrtulník.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Turisté se dvakrát neúspěšně pokusili opustit karanténní prostor, takže náš úřad začal jejich situaci řešit,“ řekla Právu mluvčí. Ambasáda spolu se společností, která je místním ministerstvem pro mimořádné situace pověřena podobné akce v horských oblastech zajišťovat, zapůjčila od resortu obrany vrtulník.

„Turisté byli ráno helikoptérou transportováni do nekaranténní oblasti, odkud se pozemní cestou odebrali do hlavního města Biškeku,“ sdělila mluvčí. V karanténě byli i další cizinci – Američané a Poláci.

Češi si nestěžovali na žádné zdravotní problémy. V karanténě je vyšetřil místní lékař. „Na základě prohlídky konstatoval, že ani jeden z nich nevykazuje známé projevy nemoci,“ prohlásila mluvčí. „Až se vrátí do ČR, měli by se podrobit specializovanému vyšetření,“ dodala. Podle Grohové si turisté část nákladů na přepravu vrtulníkem museli zaplatit sami.

MZV už před cestami do Kyrgyzstánu, který je vyhledáván pro sedmitisícové vrcholy či krásy u horského jezera Issyk-Kul, důrazně varovalo. Místní vláda naopak uvedla, že je situace v zemi pod kontrolou a šíření nebezpečné nemoci nehrozí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám