Hlavní obsah

Použili jsme sekeru i příborové nože, popsala posádka drama při záchraně cestujících Boeingu 777

Posádka Boeingu 777 a záchranáři popsali dramatické okamžiky, které provázely okamžiky krátce po sobotní havárii letadla společnosti Asiana Airlines v severoamerickém San Francisku. Aby dostali cestující připoutané k sedadlům z hořícího stroje, použili příbory z palubní kuchyně, nože policistů i sekeru a holé ruce.

Letuška popisuje nehodu boeingu v San Franciscu

 
Článek

Záchranáři i posádka bojovali doslova o vteřiny. Jejich rychlá reakce pravděpodobně vysvětluje, proč dramatickou havárii přežilo 305 z celkem 307 cestujících, uvedl britský deník The Guardian.

Ve chvíli, kdy oheň a kouř zachvátil vrak letadla, piloti a další členové posádky vzali do rukou nože a začali odřezávat bezpečnostní pásy, které poutaly cestující k sedačkám. Některé nože patřily k příborům z výbavy letadla.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Vrak Boeingu 777 stále zůstává poblíž přistávací dráhy.

Jeden z pilotů použil sekeru určenou pro nouzové situace. S ní prorazil evakuační skluzavku, která se po havárii nafoukla dovnitř a uvěznila tam jednoho člena posádky. Druhý pilot zase odnesl do bezpečí zraněnou cestující ve chvíli, kdy z poškozeného letadla začalo unikat palivo.

Podle The Guardianu rychlá reakce posádky a to, co udělala při záchraně cestujících, může pomoci zmírnit kritiku, pokud se prokáže, že za havárii skutečně může chyba pilota. Podle předběžných závěrů vyšetřovatelů bylo letadlo příliš nízko a letělo moc pomalu. [celá zpráva]

Při havárii zemřely dvě čínské cestující. Jednu pravděpodobně přejelo auto záchranářů. Těla obou dívek byla objevena mimo vrak letadla. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Trosky Boeingu 777 v San FranciskuVideo: Reuters

Jedna z letušek Lee Yong-Hyeová popsala, že před nárazem na letištní plochu cítila, jak se letadlo pokusilo znovu stoupat. Po dopadu stroje na zem prý běžela do pilotní kabiny, aby zjistila, jestli jsou piloti v pořádku. Pak vyhlásili evakuaci.

„Postupovali jsme v souladu s výcvikem a začali křičet ,Nouzová evakuace!‘ a přikročili jsme k vyklízení letadla,“ uvedla Leeová na tiskové konferenci.

Nejhorší byla situace na zádi

Lee s evakuací pomáhala a podle svých slov se soustředila hlavně na zadní část letadla, která byla nejvíc poškozená, a byli tam nejhůř zranění. Většina z čínských cestujících prý s evakuací váhala.

„Dělali úplně jiné věci. Křičela jsem na ně, aby pospíchali ven: ,Jděte, jděte tudy,‘,“ popsala Lee minuty krátce po havárii.

BEZ KOMENTÁŘE: Amatérské záběry pádu letadla

Tři z cestujících byli připoutaní ke svým sedadlům a Lee s dalším členem posádky jim pomohli pryč. Teprve v nemocnici Lee zjistila, že si zlomila kostrč.

První výpovědi záchranářů mluvily o chaotické scéně, kterou zažili, když dorazili na místo nehody. Hasiči na vrak stříkali pěnu a objevili několik zraněných cestujících v zadní části letadla. „Tlačil nás čas,“ uvedl zasahující hasič Dave Monteverdi.

Například policista Jim Cunningham pomáhal s evakuací bez jakékoli ochranné výstroje. Na místě byl se svými kolegy první. Byl to on, kdo posádce hodil několik nožů, a pak se do hořícího trupu sám vrhl.

„Nepřemýšlel jsem o tom. Prostě jsem věděl, že lidé zůstali uvěznění uvnitř. Prostě jsem si pomyslel: ,Jsem tvrďák a dokážu zadržet dech, pokud tam bude moc kouře,‘,“ řekl Cunningham.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám