Hlavní obsah

Egypt má novou hlavu státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Dosavadní předseda egyptského ústavního soudu Adlí Mansúr složil ve čtvrtek přísahu a stal se novou hlavou státu. V čele Egypta je dočasně po Muhammadu Mursím, kterého ve středu sesadila armáda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Předseda ústavního soudu se stal prozatímním prezidentem EgyptaVideo: Reuters

 
Článek

Mansúr složil přísahu jen několik hodin poté, co šéf armády Abdal Fatah Sisi oznámil, že Mursí už není prezidentem a nová kontroverzní ústava neplatí.

Mansúr se teprve před dvěma dny stal předsedou ústavního soudu, složit musel dnes i soudcovskou přísahu. Na post ho jmenoval Mursí.

Mansúr během projevu, který učinil v budově ústavního soudu, prohlásil, že chystá nové volby. Jejich možný termín ale neupřesnil. Také řekl, že Egypt masovými demonstracemi proti Mursímu "napravil cestu své slavné revoluce". Podle něj protesty sjednotily Egypťany.

Mansúr oslovil bratrstvo

Současně se pokusil odstranit rozdělení společnosti, když vyzval ke spolupráci i Muslimské bratrstvo.  "Muslimské bratrstvo je součástí národa a je přizváno k účasti na budování této země, neboť nikdo nebude držen stranou. Pokud (bratrstvo) pozvání přijme, budou vítáni," řekl Mansúr.

Situaci ale komplikuje, že armáda zadržuje představitele islamistického Muslimského bratrstva. Mezi zadrženými jsou například Saad Katatní, šéf Strany svobody a spravedlnosti (FJP), založené před volbami právě Muslimským bratrstvem jako její politické křídlo, nebo vysoký činitel bratrstva Rašád Majúmí. Egyptská prokuratura nařídila zadržet šéfa Muslimského bratrstva Muhammada Badího a jeho zástupce Chajráta Šatira.

Zatímco Muslimské bratrstvo svržení prezidenta označilo za převrat, levicová a liberální opozice takovou definici odmítá. Podle nich bylo zbavení Mursího moci krokem na ochranu demokracie.

Sisi ve středu řekl, že Mursí jako první svobodně zvolený egyptský prezident zklamal důvěru lidí. V úřadu upevňoval svou moc. Armáda chce v zemi co nejrychlejší předčasné volby, z nichž by vzešel nový prezident.

Rozdílné reakce ve světě

Zatímco americký prezident Barack Obama a Evropská unie prozatím sesazení egyptského islamistického prezidenta Muhammada Mursího za převrat neoznačili, to by USA musely okamžitě a naprosto přestat s hospodářskou pomocí, Turecko krok egyptské armády za "vojenský převrat" považuje.

"Zbavení moci se může odehrát jen volbami, tedy vůlí lidu. Je nepřijatelné, aby vláda, která vzešla z demokratických voleb, byla sesazena nezákonným způsobem, ba co více – vojenským převratem," prohlásil turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu. Zemi vládnou také islamisté, ke kterým patřil Mursí, i když umírněnější. Zásah armády je definitivní ranou na vytvoření osy Káhira–Ankara.

Africká unie (AU) chce pozastavit Egyptu činnost v této africké organizaci, napsala agentura Reuters. "Zřejmě bude uplatněna doktrína, která znamená pozastavení (činnosti) pro jakoukoli zemi, kde nastane neústavní změna," uvedl nejmenovaný vysoký představitel Africké unie, jejíž bezpečnostní rada se sejde v pátek.

Michail Margelov, který vede zahraniční výbor Rady federace ruského parlamentu, o egyptských událostech hovořil jako o "měkkém převratu".

Podpory se Káhiře naopak dostalo od Kataru, která oznámila, že vůli egyptského lidu podporuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Násilí v Egyptě pokračuje i po převratu

Životy nejméně 14 lidí si vyžádalo v noci na čtvrtek násilí v Egyptě poté, co armáda oznámila, že zbavila moci prezidenta Muhammada Mursího a zrušila platnost...

Výběr článků

Načítám