Hlavní obsah

Nelson Mandela je v kritickém stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Jihoafrický exprezident a symbol boje proti apartheidu v Jihoafrické republice Nelson Mandela je v kritickém stavu, který trvá již 24 hodin. Podle agentur AFP a AP to v neděli večer oznámila kancelář současného prezidenta země. Mandela byl před více než dvěma týdny hospitalizován kvůli plicní infekci.

Foto: ČTK/AP

Nelson Mandela na snímku z loňského roku

Článek

"Stav bývalého prezidenta Nelsona Mendely, který je nadále v nemocnici v (hlavním městě JAR) Pretorii, se změnil na kritický," sdělil úřad. Současný prezident Jacob Zuma, Mandelova choť Graça Machelová a místopředseda vládnoucí strany ANC podle něj dnes o nastalé situaci hovořili v nemocnici.

Mandela, který byl dlouhá léta vězněný za své politické názory, je považován za symbol úspěšného boje proti apartheidu v Jihoafrické republice. Nobelovu cenu za mír obdržel v roce 1993 spolu s tehdejším jihoafrickým prezidentem Frederikem Willemem de Klerkem. O rok později se stal prvním černošským prezidentem země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám