Hlavní obsah

Singapur dusí dým z lesních požárů v Indonésii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Singapur

Singapurský premiér ve čtvrtek varoval, že současná katastrofální situace v ovzduší může trvat týdny. Zemi dusí dým z hořících lesů na Sumatře, kde je lidé mýtí, aby se dostali k orné půdě. Index znečištění PSI dosáhl nového rekordu na hranici 371 bodu, pak ale klesl na 300. Napětí mezi oběma zeměmi kvůli tomu vzrostlo.

Foto: Joseph Nair, ČTK/AP

Žena v Singapuru s nasazenou rouškou.

Článek

Singapurský premiér Lee Hsien Loong na tiskové konferenci varoval, že oblak dýmu „může vydržet několik týdnů“. Situace je nejhorší za posledních 16 let, kdy celou oblast jižní Asie dusil dým z lesů klučených v Indonésii.

Singapurský ministr životního prostředí a vodních zdrojů Vivian Balakrishnan napsal na Facebooku, že požaduje „rozhodnou akci“ ze strany Jakarty: „Žádná země ani společnost nemá právo znečišťovat ovzduší na úkor zdraví a dobrého bytí Singapurců.“ Budovy ve městě halí dým a na ulicích je cítit pach spáleného dřeva.

Foto: Joseph Nair, ČTK/AP

Dým snížil viditelnost v Singapuru na minimum,

Indonéský ministr pro blaho lidí Agung Laksono na to zareagoval, že se Singapur chová jako dítě: „To není něco, co chce indonéský národ, to je příroda.“

Představitelé ministerstev životního prostředí obou zemí otázku řeší na krizovém mítinku v Jakartě. Indonésie zvažuje, že by se pokusila vyvolat nad oblastmi déšť.

Pokud PSI překročí hranici 200 bodů, znamená to, že ovzduší je velmi nezdravé, pokud 300, tak je nebezpečné.

Foto: Beawiharta, Reuters

Bagr na plantáži palmy olejné v Indonésii, nad ketrou se vznáší dým z klučených lesů

Ve městě došly roušky, které lidé používají, McDonald’s přestal rozvážet objednané zboží a armáda necvičí pod širým nebem. Letečtí dispečeři byli upozorněni, aby věnovali své práci mimořádnou pozornost kvůli extrémně špatné viditelnosti.

Podobná situace, i když ne tak katastrofální, je i v sousední Malajsii, kde na jihu zavřeli 200 škol a letectvo necvičí.

Reklama

Výběr článků

Načítám