Hlavní obsah

Tuniský raper ve skladbě urazil policii, dostal dva roky natvrdo

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunis

Dva roky vězení uložil ve čtvrtek soud v Tunisku raperovi, který se v jedné ze svých skladeb dopustil urážky policie. Čtyřiadvacetiletý muž vystupující pod přezdívkou Weld El 15 zveřejnil na internetu skladbu nazvanou Policajti jsou psi.

Foto: Profimedia.cz

Tuniský raper Weld El 15

Článek

Video mu vysloužilo obvinění z podněcování násilí a urážky policie. Raper se kvůli němu skrýval, dokud mu soud v březnu v nepřítomnosti neuložil dvouletý trest. Pak se rozhodl úřadům vydat a proti odsouzení se bránit. Soud ale v novém řízení původní verdikt potvrdil, informoval raperův obhájce Ghází Mrabet.

Potvrzení trestu vyvolalo před budovou soudu pozdvižení v davu příznivců, kteří přišli svůj idol podpořit. Při potyčce s policií byli zatčeni čtyři lidé, uvedla agentura AP.

Tunisané do předloňského roku žili pod déle než dvě desítky let trvající vládou prezidenta Zína Abidína bin Alího. Tunisko bylo první zemí, v níž v období tzv. arabského jara, padl letitý režim. Ani v tom novém se ale podle AP netěší policie důvěře obyvatel.

Agentura také upozornila, že rok vězení si u soudu za urážku policie vysloužil také raper v sousedním Maroku. Jeho skladba se jmenuje Psi státu.

Tuniská justice se v posledních měsících dostala do středu pozornosti také kvůli čtyřměsíčnímu odsouzení ženských aktivistek z organizace Femen, které demonstrovaly s odhalenými ňadry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám