Hlavní obsah

Napětí mezi Korejemi mají zmírnit průlomová jednání na vládní úrovni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Ve středu se uskuteční první jednání mezi Severní a Jižní Koreou na vládní úrovni od roku 2007. Zástupci obou zemí se na tom dohodli na schůzce v demilitarizovaném pásmu v Pchanmundžomu brzy ráno v pondělí. Podrobnosti o dvoudenní schůzce zatím nebyly zveřejněny.

Foto: Reuters

Vyjednavači v Pchanmundžomu dojednali schůzku mezi Korejemi na vládní úrovni.

Článek

"Dohodli jsme se, že jednání bude pokračovat," řekl mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení a dodal, že rozhovory proběhly hladce a "bez rozmíšek".

„Obě strany vydaly separátní prohlášení o výsledcích jednání kvůli drobným rozdílům ohledně úrovně vedoucích delegací a agendy, které se nepodařilo překonat,“ uvedlo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.

Podle BBC povede jihokorejskou delegaci ministr pro sjednocení, není ale jasné, kdo bude stát v čele severokorejské. Soul by chtěl, aby to byl předseda oddělení sjednocení vládnoucí Korejské strany pracujících.

Jednání, které mělo připravit půdu pro středeční rozhovory mezi oběma zeměmi na ministerské úrovni, trvalo 18 hodin. Agentura AP poznamenala, že bylo vůbec první tohoto druhu po více než dvou letech.

Jižní Korea nepotvrdila, že se bude jednat i o denuklearizaci Korejského poloostrova, jak se proslýchá, ale mají se projednávat všechna témata, která mohou posílit mír a stabilitu,“ uvedla agentura Jonhap.

Dojednání schůzky je dalším krokem k snížení napětí na Korejském poloostrově a přichází poté, co se koncem týdne objevily zprávy o zájmu obnovit provoz společné průmyslové zóny v severokorejském Kesongu. Detaily o jeho znovuotevření byly hlavní náplní nedělního jednání.

Reklama

Související články

KLDR vypálila další dvě rakety

Severní Korea v pondělí pokračovala už třetí den v odpalování raket krátkého doletu ze svého východního pobřeží. Jako v předešlých případech dopadly dvě střely...

Výběr článků

Načítám