Hlavní obsah

Světové mocnosti se nedohodly ohledně íránského jaderného programu

Almaty
Aktualizováno

Světové mocnosti se po dvou dnech jednání v kazašském městě Almaty s Íránem nedohodly na jasném stanovisku ohledně jeho jaderného programu. Na tiskové konferenci to v sobotu odpoledne oznámila ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová.

Foto: Reuters

Ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová na tiskové konferenci po sobotním jednání

Článek

"Během dvou dnů rozhovorů jsme vedli dlouhou a intenzivní diskusi o otázkách, jichž se dotýkal náš návrh budování důvěry," řekla Ashtonová podle agentury Reuters. "Bylo jasné, že naše pozice zůstávají vzdálené."

"Došli jsme k závěru, že se všechny strany vrátí do svých hlavních měst, aby posoudily, kam proces (jednání) dospěl," konstatovala Ashtonová podle agentury AFP. "Budu nadále v kontaktu s (šéfem íránských vyjednávačú Saídem) Džalílím, abychom se domluvili, jak pokračovat," dodala.

Rovněž ruský zástupce Sergej Rybakov konstatoval, že se nepodařilo dosáhnout kompromisu. Nicméně poznamenal, že jednání v Almaty znamenalo pokrok. "Určitě, tyto rozhovory byly krokem vpřed," zdůraznil podle Reuters. Podle něj je ovšem předčasné hovořit o datu a místu konání dalších rozhovorů.

Zrušení sankcí proti Teheránu

Těsně před koncem jednání přitom agentura DPA spekulovala o tom, že by sobotní jednání mohlo skončit smířlivým kompromisem. Podle takového scénáře by Írán měl zastavit obohacování uranu na 20 procent.

Mocnosti z takzvané skupiny 5+1 (pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN - USA, Rusko, Čína, Francie, Británie - a Německo) by na oplátku zrušily některé sankce, které v minulosti přijaly proti Teheránu.

Některé západní státy v čele s USA podezřívají Írán, že tajně pracuje na jaderném vyzbrojení. Teherán to vytrvale popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám