Hlavní obsah

Mandela byl propuštěn z nemocnice do domácího léčení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lékaři pretorijské nemocnice propustili po devítiměsíční léčbě plicní infekce bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandelu. Jeho stav se v poslední době výrazně zlepšil. Uvedla to v sobotu agentura Reuters s odvoláním na prohlášení prezidentského úřadu.

Foto: ČTK/AP

Domů převezla Nelsona Mandelu sanitka.

Článek

Čtyřiadevadesátiletý Mandela prodělal plicní infekci, kvůli níž byl minulý týden převezen do nemocnice. Jeho stav se podle průběžných zpráv stále zlepšoval. "Nyní bude v domácím ošetření," uvedl v prohlášení úřad prezidenta Jacoba Zumy, který poděkoval lékařům za péči o Mandelu.

Kvůli plicní infekci pobýval Mandela v nemocnici již na konci loňského roku. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Nelson Mandela

Mandela strávil v době apartheidu přes dvě desetiletí ve vězení a již tehdy se u něj plicní potíže objevily. Po pádu rasistického režimu, ke kterému přispěl, byl v letech 1994 až 1999 prvním černošským prezidentem JAR. Jeho postoj napomohl ke sjednocení společnosti.

V roce 1993 dostal Nobelovu cenu míru.

Reklama

Související témata:

Související články

Nelsona Mandelu převezli do nemocnice

Úspěšný bojovník proti jihoafrickému apartheidu a pozdější prezident JAR 94letý Nelson Mandela byl v neděli přijat do nemocnice v Pretorii. Podle prezidentské...

Mandela leží v nemocnici s plicní infekcí

Kancelář jihoafrického prezidenta v úterý oznámila, že 94letý Nelson Mandela, bývalá hlava státu, leží v nemocnici s plicní infekcí. Dosud se uvádělo, že je...

Výběr článků

Načítám