Hlavní obsah

Prezidentka Jižní Koreje složila slib a vyzvala sever k denuklearizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Nová jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje vyzvala ve svém pondělním inauguračním projevu KLDR, aby ihned zastavila jaderný program a přestala plýtvat svými drahocennými zdroji na vývoj zbraní. Nehodlá prý tolerovat žádnou hrozbu Jihokorejcům. Navrhla také obnovit dialog mezi oběma státy.

Foto: Lee Jae-won, Reuters

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje salutuje při skládání slibu.

Článek

"Vyzývám KLDR, aby bez prodlení opustila jaderné ambice a vrátila se na cestu míru a společného vývoje," řekla prezidentka, která se ujala úřadu jen 13 dní po poslední severokorejské jaderné zkoušce

Prezidentka uvedla, že poslední jaderný test KLDR znamená výzvu pro „přežití Korejského poloostrova“. V této extrémně vážné situaci je podle ní potřeba postupně vybudovat vzájemnou důvěru a postupovat krok za krokem na základě "bezpečného odstrašování". „Důvěra může být vybudována pomocí dialogů a čestných slibů, které již byly dány. Věřím, že se Severní Korea podřídí mezinárodním normám a udělá správné rozhodnutí, takže se bude moci proces budování důvěry na Korejském poloostrově pohnout,“ řekla v projevu.

Demokratizace ekonomiky 

Ve svém projevu klada kromě klíčové otázky bezpečností důraz na ekonomiku. Podle ní je třeba klást důraz na „tvůrčí ekonomiku“ založenou na principech „ekonomické demokratizace“, aby bylo možná expandovat mimo stávající trhy a sektory. Ekonomický růst Jižní Koreje se zpomalil a země začíná trpět také stárnutím populace. Obě strany politického spektra kladou stále větší důraz na otázku zdravotní péče. V projevu kritizovala též nefér praktiky na trhu a pustila se i do institutu čebolů, což jsou ohromné a neprůhledné konglomeráty holdingů působící ve všech oblastech a využívající klientelismu, politických vazeb i úplatků.

Pak Kun-hje je letos 61 let a je dcerou bývalého diktátora Pak Čong-hije, který stál v čele Jižní Koreje v letech 1962-1979.

Krátce po svém zvolení slíbila větší vstřícnost ve vztahu ke komunistickému sousedovi. Uvedla, že Soul je ochoten poskytovat Pchjongjangu potraviny, léky a zboží každodenní potřeby pro malé děti, nemocné a další zranitelné skupiny obyvatelstva. Žádný z těchto druhů pomoci ale podle ní nebude zneužitelný pro vojenské účely.

Reklama

Výběr článků

Načítám