Hlavní obsah

Afghánský prezident vykázal Američany z provincie Vardak

– Kábul

Afghánský prezident Hamíd Karzáí požaduje, aby americké speciální jednotky opustily během dvou týdnů provincii Vardak kvůli obviněním z mučení a mizení lidí.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

Opatření paradoxně přišlo kvůli činům Afghánců, kteří jsou považováni za součást amerických speciálních jednotek, uvedl mluvčí Hamída Karzáího.

Provincie Vardak je strategicky významná, v poslední době v ní probíhaly operace proti povstalcům. Američané prohlásili, že berou informace o údajných pochybeních vážně, ale konkrétně tento případ nemohou komentovat.

Foto: Novinky

Vardak

Karzáího požadavek přišel uprostřed vlny obviňování, že afghánské jednotky, které pracují pro USA a jsou Američany i placeny, jsou spojeny s případy mučení a tajemných zmizení lidí. Také prý jednomu studentovi v provincii usekly hlavu.

Vardak je považován za bránu Talibanu pro možný útok na Kábul. Zodpovědnost amerických jednotek a spolupracujících místních milicí je zdrojem vzrůstajícího napětí mezi USA a Afghánistánem.

Před týdnem Karzáí zakázal afghánským jednotkám vyzývat cizí jednotky k leteckým útokům na obydlené zóny poté, co umřelo deset civilistů v provincii Kunar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám