Hlavní obsah

Pistorius by mohl utéct, nebo si změnit obličej. Žalobce se postavil proti kauci

– Pretoria • Aktualizováno

Soud v Pretorii čtvrtým dnem rozhoduje o tom, zda paralympijský běžec Oscar Pistorius zůstane ve vazbě, nebo může být stíhán na svobodě. Proti propuštění na kauci se v pátek postavil žalobce Gerrie Nel. Argumentoval, že by atlet, obviněný z vraždy přítelkyně, mohl utéct, nebo si změnit obličej.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oscar Pistorius u souduVideo: Reuters

 
Článek

„Když může žít s protézami nohou v Jihoafrické republice, může s nimi žít i jinde,“ prohlásil Nel s tím, že Pistorius má "možnosti, peníze a motiv". Dodal, že justice by měla přistupovat ke všem stejně, bez ohledu na to, zda jsou tělesně hendikepovaní anebo slavní.

Na dotaz soudce Desmonda Naira, jaký život by mohl Pistorius vést, kdyby utekl, odpověděl prokurátor: „Život mimo vězení. Na svobodě.“

Nel doplnil, že kromě toho by si Pistorius na útěku mohl dát chirurgicky upravit obličej. „Je to možnost,“ poznamenal.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Oscar Pistorius u soudu

Obhájce Barry Roux tvrzení Nela o útěku Pistoriuse zlehčoval. „Pokaždé, když prochází letištní kontrolou, vyvolává to rozruch. Je nemožné, aby tento muž zmizel. Jeho nohy potřebují lékařskou péči,“ řekl.

Je snad paranoidní? ptá se prokurátor

Žalobce Nel v pátek také znovu zpochybňoval některá atletova tvrzení ohledně nočního incidentu z minulého čtvrtka, při němž Pistorius ve svém domě zastřelil svoji přítelkyni, modelku Reevu Steenkampovou. Atlet tvrdí, že si ji spletl se zlodějem. Střílel skrze dveře koupelny. Domníval se, že partnerka spí v ložnici. Pistorius tvrdí, že měl strach z přepadení, zaznamenal prý i výhrůžky vůči své osobě.

„Pistorius je zřejmě paranoidní,“ prohlásil v pátek Nel a pozastavil se nad tím, že i když měl atlet takový strach, spal s okny a balkónovými dveřmi v ložnici dokořán. „To musí vysvětlit,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám