Hlavní obsah

Indická studentka, kterou hromadně znásilnili v autobuse, zemřela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Třiadvacetiletá indická studentka, která byla na cestě autobusem znásilněna a se svým přítelem brutálně zbita skupinou útočníků, zemřela nemocnici v Singapuru. Oznámilo to vedení nemocnice. Její napadení vyvolalo v Indii řadu protestů za větší ochranu před sexuálním násilím. Podle prohlášení nemocnice dívka zemřela "pokojně" v sobotu ve 4:45 místního času.

BEZ KOMENTÁŘE: Znásilněná indická dívka zemřelaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Indická policie již v souvislosti s útokem zatkla šest lidí, uvedla agentura AP.

Dívka utrpěla závažná poranění mozku a těla a začaly jí selhávat životně důležité orgány. [celá zpráva]

V polovině tohoto týdne byla po deseti dnech hospitalizace v nemocnici v Dillí převezena ke specializované léčbě do Singapuru, kde o ni pečoval tým osmi specialistů v nemocnici Mount Elizabeth. Léčbu hradí indická vláda. [celá zpráva]

Foto: Rupak De Chowdhuri, Reuters

Lidé zapalují svíčky za oběť znásilnění v Novém Dillí.

Mrtvé tělo dívky má být ještě v sobotu převezeno zpět do Indie. Soustrast už pozůstalým vyjádřili nejvyšší představitelé země včetně premiéra Manmóhana Singha a prezidenta Pranába Mukherdžího, který zesnulou ženu označil za "skutečnou hrdinku".

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty proti benevolenci úřadů v IndiiVideo: Novinky/Reuters

Připravují se mohutné protesty

Tragická událost vyvolala řadu protestů po celé Indii a další se chystají. V indické metropoli panují přísná bezpečnostní opatření. Policie uzavřela velké oblasti uvnitř vládní čtvrti a v okolí památníku Indická brána v centru města. Právě tam probíhaly před Vánocemi velké demonstrace, během nichž se zranily desítky lidí a jeden policista zemřel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Převoz oběti znásilnění v IndiiVideo: Reuters

Příslušníci pořádkových sil proti jejich účastníkům zasahovaly slzným plynem a vodními děly. Uzavřeno je také nejméně deset stanic metra.

Ministr vnitra Sušílkumár Šinde v televizi NDTV apeloval na to, aby lidé památku zesnulé ženy uctili poklidně. "Prosím, nechoďte do ulic," žádal. Ke klidu vyzval rovněž šéf policie v Dillí. Premiér Singh prohlásil, že případ brutálního znásilnění by měl být podnětem ke změnám týkajícím se ochrany žen před násilím. "Možná prohrála svůj boj o život, ale na nás teď je zajistit, aby její smrt nebyla zbytečná," uvedl.

Foto: Rupak De Chowdhuri, Reuters

Členové jednotky rychlého nasazení připravují barikády na silnici vedoucí do Nového Dillí.

Pro útočníky žádají kastraci 

Účastníci demonstrace požadují, aby vláda zakročila proti obtěžování, kterému jsou pravidelně indické ženy vystavovány - od osahávání po vážné násilí. Podle odhadů určitému druhu sexuálního násilí jsou denně vystaveny tisíce žen, často je však vůbec nehlásí. Někteří z protestujících žádají pro násilníky zavedení trestu smrti nebo nucenou kastraci.

Podle současných zákonů je maximálním trestem za znásilnění doživotní vězení. Oběti znásilnění ovšem jen zřídka vznášejí obvinění kvůli sociálnímu stigmatu a strachu, že budou obviněny, že útok samy vyprovokovaly.

Foto: Edgar Su, Reuters

Dvojice úředníků v Novém Dillí sedí u rakve zemřelé indické studentky.

Ministr vnitra Šinde už ale hovořil o možnosti těžšího trestu v mimořádně brutálních případech. V Indii se trest smrti vykonává jenom výjimečně, od roku 2004 byly popraveny pouze dvě osoby - muž, který znásilnil a zabil školačku, a jediný z atentátníkům, který přežil teroristické útoky v Bombaji z roku 2008.

Po znásilnění spáchala sebevraždu

Mezitím vyšel najevo i další případ znásilnění s tragickým koncem. Ve středu spáchala v Indii sebevraždu sedmnáctiletá dívka, která se v listopadu stala obětí skupinového znásilnění. [celá zpráva]

Podle informací úřadů si vzala život poté, co se ji snažil vyšetřující policista přesvědčit, aby nepodávala obvinění proti násilníkům a provdala se za jednoho z nich. Úřady v souvislosti s tímto případem suspendovaly jednoho policistu a dva další propustily. Tři obvinění ze znásilnění byli zatčeni až ve čtvrtek v noci, tedy měsíc po oznámení znásilnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám