Hlavní obsah

Milióny Číňanů vyrazily na svátky a úplně ucpaly dálnice

– Peking

Miliarda a tři sta miliónů lidí od pondělí v Číně slaví 63. výročí založení lidové republiky. Svátek potrvá týden, hned v neděli se proto vydalo na cesty 86 miliónů řidičů. Zacpané dálnice, za jejichž použití řidiči nemuseli výjimečně platit poplatek, připomínaly spíš parkoviště.

Foto: Reuters

Ucpaná dálnice z Pekingu do Šanghaje

Článek

Státní média uvedla, že letos vyrazilo na svátky o 13 procent lidí víc než v předchozím roce. Vládní povolení použít bez poplatku všech 24 hlavních dálnic a 16 v provinciích zřejmě k nárůstu přispěl. Volný průjezd byl možný poprvé za deset let a spousta chudších rodin ho využila.

Místy se tvořily takové kolony a zácpy, že provoz na celé hodiny ustal. Lidé opouštěli své vozy a na dálnici posedávali, procházeli se se psy, cvičili nebo hráli tenis.

Foto: Profimedia.cz

Snímky dálnice v jižním městě Kuang-čou

„Vyrazil jsem v neděli v sedm ráno, ale provoz už byl příšerný,“ citoval server Daily Telegraph 28letého Süe Šou-li, jenž mířil z hlavního města Pekingu do 750 kilometrů vzdáleného města Lianyungang v provincii Ťiang-su. Süe byl ve 14:30 teprve ve čtvrtině cesty. Cestoval tedy průměrnou rychlostí 25 kilometrů za hodinu.

Jinde to nebylo lepší, čínské weby upozornily, že například 300kilometrovou vzdálenost mezi Šanghají a Nan-ťingem řidiči zdolávali za deset a půl hodiny. Agentura Nová Čína uvedla, že kvůli zácpě na dálnici nestačila sanitka včas dorazit k 25leté těhotné ženě, která začala v autě rodit, a dítě nepřežilo.

Našli se ovšem i řidiči, jimž zácpy nevadily. „Ušetřil jsem sto juänů (asi 300 korun). Vyplatí se chvíli čekat, když se neplatí mýtné,“ řekl čínské agentuře Čang Ce-feng z provincie Šan-si.

Foto: Profimedia.cz

Provoz na dálnici u Dalianu na severovýchodě Číny

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám