Hlavní obsah

Tálibán zaútočil na základnu Bagrám, zničil vrtulník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Bojovníci Tálibánu v noci na úterý zaútočili na americkou základnu Bagrám. Zabili tři příslušníky afghánských bezpečnostních sil. Mezi zraněnými jsou i příslušníci mezinárodních sil ISAF. Při útoku byl zničen i vrtulník Chinook.

Článek

Na základnu dopadlo celkem pět raketových střel. Jedna z neřízených střel zasáhla vrtulník Chinook, jenž se právě chystal ke startu. Helikoptéru zničil požár, řekl představitel NATO agentuře AFP.

Oběťmi jsou členové afghánské rozvědky, sdělila mluvčí provincie Parván, kde se základna nachází. Mezi zraněnými jsou další dva příslušníci afghánských zpravodajských služeb, uvedla BBC

K útoku se přihlásilo hnutí Tálibán, které pravidelně ostřeluje bagrámskou základnu. Útok byl podniknut několik hodin poté, co byla do afghánských rukou předána tamní věznice, kde je drženo na 3000 bojovníků Tálibánu a dalších osob podezřelých z terorismu.

Další útoky v Afghánistánu

NATO dále oznámilo, že při nedělním koaličním leteckém útoku v provincii Laghmán na východě Afghánistánu zahynuli dva vysocí členové Tálibánu. Jedním z nich byl Mulla Hazrat, údajný strůjce atentátu, při němž v Afghánistánu přišel o život největší počet francouzských vojáků za dobu jejich působení v zemi. Přepadení Francouzů v údolí Uzbín jižně od Kábulu ze srpna 2008 si vyžádalo deset mrtvých a 21 zraněných. [celá zpráva]

Koalice je přesvědčena, že Hazrat v posledních měsících nařídil několik dalších útoků na afghánské a spojenecké síly, včetně sebevražedných atentátů v Kábulu.

V západoafghánské provincii Herát se v úterý vyhodil do povětří sebevražedný atentátník. Usmrtil pět civilistů a šest jich zranil. Terčem prý byl vůdce místní komunity, který je mezi pěticí obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám