Hlavní obsah

Čínský boháč dostal doživotí za úplatkářství a pašeráctví

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Soud v Číně poslal v pátek do vězení na doživotí šéfa pašeráckého gangu a boháče, který se na déle než deset let před čínskými úřady ukryl do Kanady. Agentura Nová Čína informovala, že Laj Čchang-sing byl odsouzen za pašeráctví a úplatkářství.

Foto: Lyle Stafford/Files, Reuters

Laj Čchang-sing

Článek

Třiapadesátiletý Laj podle soudu v přístavním městě Sia-men na jihovýchodě země koncem 90. let řídil pašerácké operace se zbožím v hodnotě miliard dolarů. Jeho gang do země pašoval nejrůznější produkty od cigaret, ropy, aut až po luxusní zboží.

Laj, který nemá téměř žádné vzdělání, se brzy stal jedním z nejbohatších Číńanů a okázalým byznysmenem. Po zásahu úřadů ale následoval pád a mimo jiné obvinění z uplácení vládních představitelů.

Laj pak v roce 1999 uprchl do Kanady, odkud se snažil zabránit vydání do vlasti. Loni však tento boj definitivně prohrál, když kanadský soud rozhodl o jeho návratu do Číny zřejmě pod podmínkou, že Laj nedostane trest smrti. Kanadské zákony nedovolují povolit deportaci člověka, hrozí-li mu v zemi, kam míří, poprava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám