Hlavní obsah

Pod lavinou v Pákistánu zahynulo zřejmě všech 135 lidí z vojenského tábora

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pákistán v neděli oznámil, že pod lavinou, která zavalila vojenský tábor pod ledovcem Siačen, skončilo celkem 135 lidí. Je mezi nimi 124 vojáků. V neděli sice byla obnovena operace na jejich záchranu, ale pravděpodobně pád velké laviny nikdo nepřežil. Nebyla nalezena ani žádná těla obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pakistánské jednotky u ledovce Siačen v roce 2007Video: Reuters

 
Článek

„Žádné tělo nebylo vyzvednuto,“ řekl vojenský představitel AFP a popřel tak sobotní informaci, že několik jich bylo vyproštěno. [celá zpráva]

Pákistán už zveřejnil jména všech pohřešovaných, u nichž se dá s jistotou předpokládat, že jsou po smrti. Mezi jedenácti civilisty jsou dva holiči a jeden krejčí.

Foto: Profimedia.cz

Letecký snímek na spadlou lavinu

V noci byly záchranné práce přerušeny, v neděli byly obnoveny. Do oblasti byla vrtulníky přepravena těžká technika, která má pomoci dostat se k tělům. Dopraven tam byl i lékařský tým.

Foto: ČTK/AP

Archivní záběr pákistánských vojáků pod ledovcem Siačen

Na místě zasahuje 150 záchranářů, kteří pracují v extrémních podmínkách vysoko v horách, kde klesá teplota k minus 70 stupňům. Vzduch je ve výšce nad pět kilometrů řídký.

Foto: Profimedia.cz

Letecký snímek místa, kde spadla lavina.

Mohutná lavina spadla na tábor v Gajarí v sobotu v šest hodin ráno. Tábor je na hranicích a slouží k zásobování menších předsunutých postů.

Jde proto zřejmě o vůbec největší podobnou tragédii v zemi. V roce 2010 lavina zasypala a zabila 24 pákistánských vojáků.

Foto: Profimedia.cz

Letecký záběr spadlé laviny.

Oblast pod siačenským ledovcem je nejvýše položeným místem, kde se kdy vedla válka. Boje tam v roce 1987 probíhaly ve výšce 6700 metrů. Více vojáků však podlehlo extrémním podmínkám, než kolik jich padlo ve střetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám