Hlavní obsah

Kazachstán chce z celého internetu vymazat Boratovu falešnou hymnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kazachstán chce z internetu vymazat všechny falešné kazašské hymny, aby se zabránilo podobným blamážím, jaká se stala na střeleckém klání v Kuvajtu. Kazašské vítězce tam omylem zahráli hymnu z parodického snímku Borat. Pořadatelé si ji stáhli z internetu. Nepřipadalo jim divné, že je v angličtině.

Článek

Šéf kazašské agentury pro sport a tělovýchovu Ilsijar Kaganatov chce dosáhnout toho, aby internetové vyhledavače na dotaz "kazašská hymna" zobrazily jen píseň Můj Kazachstán, která se stala hymnou státu v roce 2006 a na jejímž textu se autorsky podílel sám prezident Nursultan Nazarbajev.

"Žádná jiná hymna v internetu být nesmí," řekl novinářům Kaganatov. O nápravu se podle něj postarají "příslušné kazašské orgány".

Jak bude Kazachstán "hymnu" ze světového internetu odstraňovat, Kaganatov ovšem nevysvětlil.

Borat britského komika Sachy Barona Cohena vyobrazil Kazachstán jako zaostalou, nedemokratickou zemi plnou středověkých přežitků. Součástí filmu je i fiktivní kazašská hymna, která mimo jiné opěvuje kazašské prostitutky. Film je v Kazachstánu zakázán. Záměna v Kuvajtu vyvolala v Kazachstánu krajní rozhořčení a řešila se podle médií až na nejvyšších místech. Kuvajt se za incident oficiálně omluvil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám