Hlavní obsah

Přes šest set zraněných v několikamiliónovém křesťanském procesí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Při velkolepém křesťanském procesí ve filipínské Manile bylo v pondělí zraněno přes 600 lidí. Účast na slavnosti se odhaduje až na osm miliónů lidí. Lidé se na církevní slavnost sjeli, byť je úřady varovaly, že shromáždění by se mohlo stát terčem teroristického útoku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při oslavách sochy Ježíše se zranily stovky lidí Video: Reuters

 
Článek

Podle aktuálních zpráv dobrovolníci ošetřili 657 lidí, kteří utrpěli zranění v tlačenici, když se pokusili dostat do blízkosti sochy. Uvedl to server ABS-CBN.

V davu se vytvářely lidské vlny. Věřící se chtěli dostat co nejblíže k zčernalé soše Ježíše, která má mít léčivé účinky.

Většina lidí utrpěla poranění dolních končetin. Další pak poranění hlavy. Jeden člověk utrpěl zranění, když na něj spadl jiný věřící, který chtěl o sochu otřít svůj bílý oděv.

Procesí se také na chvíli zastavilo, když zadní část vozu s křížem upadla a přetrhl se jeden z provazů držících sochu v životní velikosti.

Foto: ČTK/AP

Křesťanského procesí v Manile se účastnily milióny věřících.

Procesí se koná každoročně 9. ledna a letos se ho odhadem mělo účastnit asi osm miliónů lidí, i když střízlivější údaje uvádějí milióny tři.

Socha je zázračná, kdo se jí dotkne, ten se údajně vyléčí. Sílu má i látka, kterou se socha otře.

Moc souvisí s historií sochy. Tu vytvořil mexický řezbář. Černá je prý od požáru na galeoně, která ji přivezla na Filipíny. Socha byla ale vážně poškozena při bombardování Manily v roce 1945 a vznikla její replika, na níž je jen několik původních částí. Procesí se koná už 405 let.

Foto: ČTK/AP

Socha Ježíše obklopená věřícími v Manile

Hrozba teroristického útoku

V neděli bylo uveřejněno varování, že se letos procesí může stát terčem teroristického útoku. Nebylo ale specifikováno, kdo by jej měl podniknout. Lidé toho ale nedbali. "Je to volba mezi vírou a strachem," řekl listu Nacional 45letý Rodolfo Uy, jenž měl neštovice a kterého tlačil na invalidním vozíku jeho dvanáctiletý syn.

Na místě je nasazeno 15 000 policistů, stovky vojáků, 33 jednotek pro odhalování bomb se psy a 500 příslušníků sil rychlého nasazení s vrtulníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám