Hlavní obsah

Španěle a Italku unesla v Alžírsku Al-Káida

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bamako

Trojice humanitárních pracovníků ze Španělska a Itálie, kteří byli před týdnem uneseni z uprchlického tábora na jihozápadě Alžírska, jsou v rukou organizace Al-Káida islámského Maghribu (AQMI). S odvoláním na zprostředkovatele v malijské metropoli Bamaku o tom informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Únosci se Španělky, Italky a Španěla zmocnili v táboře Rabuni poblíž Tindúfu, který poskytuje dlouhodobé přístřeší saharským uprchlíkům. Patří islámskému osvobozeneckému hnutí Polisario, které usiluje o nezávislost Západní Sahary.

"Tři evropští rukojmí jsou naživu. Oznámil nám to jeden z únosců, člen AQMI," sdělil AFP nejmenovaný zdroj. Únosci chtějí své požadavky výměnou za propuštění Evropanů sdělit později.

Španělská média tvrdí, že přinejmenším jeden z cizinců byl při únosu zraněn.

AQMI je organizace islámských radikálů původem z Alžírska. Její příslušnost k Al-Káidě potvrdil osobně letos zabitý šéf teroristické sítě Usáma bin Ládin. Je na americkém oficiálním seznamu teroristických organizací. Za hlavní cíl si klade provést islámskou revoluci v zemích Maghribu.

Islamistická organizace má základny hlavně na severu Mali, odkud organizuje atentáty a únosy především západních cizinců v oblasti Sahelu. Operuje hlavně v Nigeru a Alžírsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám