Hlavní obsah

Vědkyni z Jižního pólu převezli po třech týdnech do nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chistchurch
Aktualizováno

Šéfka výzkumné stanice na Jižním pólu Renée-Nicole Douceurová byla v pondělí převezena ze základny McMurdo. Letadlo s ní přistálo v novozélandském Christchurchi. Tamní lékaři posoudí, co způsobilo její potíže se zrakem a řečí, napsala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nemocnou vědkyni z Jižního pólu převezli po třech týdnech do nemocniceVideo: Reuters

 
Článek

Lékaři přítomní v antarktickém středisku uvedli, že Douceurová měla na konci srpna mrtvici. Jenže provozovatel výzkumu, společnost Raytheon Polar Services, nechtěla dlouho ženě poslat letadlo, které by ji dopravilo do civilizace s dostupnou náležitou péčí. Douceurová není ohrožena na životě a polární zima letu nepřeje, zdůvodňovala.

Mrtvice ji zaskočila, když seděla za svým pracovním stolem. „Zrovna jsem se dívala na obrazovku a uvědomila jsem si ‚panebože, polovina obrazovky zmizela‘,“ popsala svůj šok Douceurová v telefonickém rozhovoru s americkým listem The New York Times.

Pro většinu letadel je let na Jižním pólu bezpečný za vyšších teplot než minus 45 stupňů Celsia, jinak palivo zrosolovatí. Touto dobou však teploty stále běžně klesají i o více než deset stupňů níže.

Nakonec pro vědkyni odstartovalo letadlo z Chile v pátek. Na druhý den doletělo do Antarktidy, ale potom muselo čekat na britské stanici Rothera na lepší počasí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám