Hlavní obsah

Bhútánský král si vzal ženu z lidu a udělal ji královnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Thimphu

Bhútán ve čtvrtek slavil královskou svatbu. Jednatřicetiletý král Džigme Khesar Namgjel Vangčuk se oženil z dívkou z lidu, o deset let mladší studentkou Džetsun Pema. Dívku během tradiční ceremonie v buddhistickém klášteře ze 17. století korunoval na královnu.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Bhútánský král Džigme Khesar Namgjel Vangčuk s manželkou Džetsun Pema

Článek

Obřad provázely zpěvy, modlitby a vůně kadidla. Asi po hodině král, vystudovaný v Indii a Velké Británii, sestoupil z trůnu a na hlavu studentky umístil korunu. Dívka pak usedla na trůn vedle něj.

Ceremoniálu přenášeného televizí se nezúčastnili žádní zahraniční představitelé, zástupci jiných královských rodin nebo společenská smetánka. „Myšlenkou bylo, aby svatba byla prostou rodinnou záležitostí,“ řekl agentuře AP ministr informací Kinlej Dorži.

Král Vangčuk se u zhruba 700 000 obyvatel himalájského království těší velké úctě. Na trůnu je od roku 2006, kdy abdikoval jeho otec, jenž zahájil demokratizaci země. V březnu 2008 se monarcha vzdal své absolutní moci a Bhútán se stal konstituční monarchií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám