Hlavní obsah

Cestujícím z potopeného trajektu bránili vystoupit, obětí je už 220

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet obětí sobotního ztroskotání trajektu u tanzanského Zanzibaru vzrostl na 220 lidských životů. V neděli oznámila agentura AP s odvoláním na zdroje z tanzanské vlády. Na lodi určené pro 600 cestujících jich bylo přes 800. Loď navíc vezla značný náklad. Mnozí lidé chtěli raději vystoupit už v přístavu, ale posádka jim to neumožnila, uvádí BBC.

Článek

Jeden z přeživších řekl, že už v přístavu před vyplutím cestující protestovali u kapitána plavidla proti přetížení. "Není to nehoda, vinu mají ti, kdo nezabránili lodi ve vyplutí," prohlásil muž.

„Pár lidí opustilo loď, když zjistili, že se naklání,“ řekl Azi Faki Čandi, který při tragédii přišel o sestru a dvě děti. „Chtěl jsem také vystoupit, ale posádka lodi rychle odstranila žebřík a začala plout k Pembě,“ dodal.

Značně přetížený trajekt se potopil v noci na sobotu v oblasti silných mořských proudů. Loď se převrátila ve chvíli, kdy motory ztratily výkon.

„Nezdál se mi pohyb lodi,“ uvedl15letý Jahja Husajn „Plula zmateně, cikcak. Když jsem to zjistil, vyskočil jsem raději na pravoboku. Pár minut poté se loď převrátila.“ Uvedl, že se držel s dalšími kusu dřeva.

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Pohřeb jedné z obětí tragédie

Oběti byly převezeny na sportovní stadion v zanzibarské metropoli Stone Town, kde muslimští imámové odříkávají modlitby nad těly omytými a posléze zabalenými do bílé látky v souladu s islámem. Některé už jejich rodiny pohřbily.

Foto: Staff, Reuters

Rybářské plavidlo zachraňuje přeživší z havárie trajektu

Podle Mohammeda Abouda Mohammeda 192 mrtvých identifikovali příbuzní, dalších 28 těl na identifikaci ještě čeká. Přes šest set osob se podařilo zachránit. Přesto může být počet obětí ještě vyšší. Není známo, kolik lidí se přesně plavilo na trajektu. Záchranáři uvedli, že někteří ještě mohou být uvězněni na lodi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám