Hlavní obsah

Za útokem na budovu OSN v Nigérii stála Al-Káida

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abudža

Pumový útok na budovu OSN v hlavním nigerijském městě Abudži, který si v pátek vyžádal 23 mrtvých a 80 zraněných, spáchal muž napojený na síť Al-Káida. Uvedla to nigerijská tajná police s tím, že podezřelý byl členem radikální islámské nigerijské skupiny Boko Haram a právě se vrátil ze Somálska. Citovala ji BBC.

Článek

„Vyšetřování ukázalo, že Mamman Núr, člen nechvalně známé skupiny Boko Haram napojené Al-Káidu, který se nedávno vrátil ze Somálska, spolupracoval se dvěma dalšími podezřelými a naplánoval útok na budovu OSN v Abudži,“ stojí v prohlášení tajné policie.

Policie současně vyzvala občany, aby jí poskytli všechny informace, které by vedly k dopadení Mamman Núra. Zbylí dva podezřelí - Babagana Ismaíl Kwaljima, známý též jako Abú Summaya, a Babagana Mali, známý jako Bulama - byli dopadeni ještě před útokem 21. srpna. Jejich výslech potvrdil, že se v Abudži chystá velký atentát, nepodařilo se mu však zabránit. [celá zpráva]

Oba dopadení byli popsáni jako nechvalně proslulí vůdcové extrémistické sekty Boko Haram. Zadrženi byli na základě varování, uvádí tajná policie: „18. srpna získala tato služba přesnou zprávu, že některé elementy Boko Haram byly na cestě zaútočit na nespecifikované cíle v Abudži.“

Boko Haram je radikální sekta, která chce zavést v Nigérii právo šaría a islamizovat ji. Její název znamená ve volném překladu, že západní výuka je zakázaná. Skupina má vazby na somálský aš-Šabáb, napojena je také na Al-Káidu i na Al-Káidu v Islámském Mahgribu, což je severoafrická větev sítě.

Útok ukazuje, že tvrzení o fatálním oslabení al-Káidy nejsou pravdivá, že tato mnohohlavá hydra sice ztrácí sílu v tradičních oblastech působení, jako je Afghánistán, Pákistán nebo Arabský poloostrov s výjimkou Jemenu, ale vystrkuje nové hlavy jinde. Přelévá se jako améba, co jí umožňuje její volná struktura. A opět útočí na místech, kde je to nejsnazší.

Reklama

Výběr článků

Načítám